Реклама / Ads
0| 2589 |13.09.2022 НОВИНИ

Атанас Пеканов: Работим активно средствата по Плана да достигнат до фирмите

.
Атанас Пеканов
Служебният кабинет работи активно, така че предвидените по Националния план за възстановяване и устойчивост средства за микро-, малкия и среден бизнес да достигнат до фирмите.

 Икономическата несигурност и трудната ситуация в момента са факт, но те представляват и възможност - намираме се в момент, в който публичните инвестиции могат да помогнат.


Поздравявам екипа на Министерството и иновациите и растежа за темпа, с който се движат процесите. Представители на над 300 фирми имаха възможност на живо да се запознаят с детайлите по отношение на вече отворената програма „Технологична модернизация“, по която до бизнеса ще достигнат 260 млн. лева.

 

Програмата е отворена за кандидатстване и предприятията в страната могат да получат между 180 000 лв. и 700 000 лв. за ново оборудване, техническа модернизация, софтуер и др.


По време на програмирането през миналата година, когато подготвихме и изпратихме Плана за възстановяване и устойчивост на България, аз и моят екип заложихме средства, които да подпомогнат инвестициите в зелена енергия за собствени нужди на българските компании.

 

Това ще им помогне както в краткосрочен план в настоящата ситуация, така и в средносрочен, като ги направи по-устойчиви и намали разходите им за електроенергия, а съответно ще помогне и за намаляване на цените. Тази програма също предстои да стартира до края на годината, като същото важи и за още две програми - за информационни и комуникационни технологии и киберсигурност и за развойна дейност и интелектуална собственост и върхови постижения в науката.


Същевременно работим активно и по отношение на ангажиментите, които имаме до края на годината по Плана. Получихме позитивна обратна връзка от службите на Европейската комисия за законопроектите в сферата на върховенството на закона и антикорупцията и че те отговарят на поетите ангажименти.

 

След финализирането им служебният кабинет ще ги внесе в парламента и ще бъде отговорност на депутатите да ги приемат. Те са в отговор на критики, които получаваме от години по отношение на борбата с корупцията, върховенството на закона, отчетността на главния прокурор и други теми, по които трябва да се намери консенсусно и работещо решение.

 

Вицепремиерът Атанас Пеканов, Фейсбук
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2722 |09.09.2022 Вицепремиерът Пеканов: Няма да орязваме пенсии и социални помощи . 0| 2564 |04.09.2022 Пеканов: Очакваме първото плащане по Плана да дойде през есента . 0| 5740 |03.09.2022 Доц. Атанас Георгиев: Време ли е да се замислим за добив на шистов газ? . 0| 2749 |01.09.2022 Макрон: Работим за победа на Украйна, но не искаме да прекъсваме диалога с Русия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads