Реклама / Ads
3| 9201 |22.06.2024 НОВИНИ

България ще иска от Еврокомисията извънреден конвергентен доклад за еврозоната

.
Източник: expert.bg
Очаква се България да покрие критерия за ценова стабилност до края на годината, след което да отправи искане към Европейската комисия (ЕК) и Европейската централна банка (ЕЦБ) за изготвяне на извънреден конвергентен доклад, според Министерството на финансите.
 

Служебният заместник министър-председател и министър на финансите Людмила Петкова се срещна вчера с управляващия директор на Европейския стабилизационен механизъм (ЕСМ) Пиер Граменя в Люксембург, където е за участие в редовното заседание на Съвета на ЕС по икономически и финансови въпроси (ЕКОФИН), съобщиха от МФ.

"Заедно ще проправим пътя към еврозоната", заяви Пиер Граменя по време на срещата. Вицепремиерът Людмила Петкова представи напредъка по техническата подготовка за въвеждането на еврото в България и текущото макроикономическо и финансово състояние на страна. България очаква да покрие критерия за ценова стабилност до края на годината, след което да отправи искане към ЕК и ЕЦБ за изготвяне на извънреден конвергентен доклад. Пиер Граменя обсъди отделните стъпки в процеса и се ангажира да осигури необходимата подкрепа и експертиза до момента на присъединяване. "Това е пореден крайъгълен камък в общите ни усилия за укрепване на Европа", подчерта ръководителят на кредитора от последна инстанция, предаде БТА.

 

Европейският стабилизационен механизъм е независима финансова институция, създадена от държавите членки на еврозоната в отговор на дълговата криза от 2012 г. След приемането на единната европейска валута, България също ще стане акционер в ЕСМ, припомнят от МФ. В Управителния съвет на Механизма участват министрите на финансите на държавите членки на еврозоната, които са също и членове на Еврогрупата. Начело на Управителния съвет стои председателят на Еврогрупата. Освен това ЕМС има Съвет на директорите и управляващ директор.

 

Людмила Петкова се срещна в четвъртък в Люксембург с управляващия директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева. 

 

Служебното правителство има готовност в близките дни да одобри проекта на закон за въвеждане на еврото в България и да го внесе за разглеждане от Народното събрание. Това каза служебният вицепремиер Петкова на срещата си с Кристалина Георгиева преди началото на вчерашното заседание на Еврогрупата в разширен формат, в което взе участие.

На срещата министър Петкова представи напредъка в процеса по техническата и практическата подготовка за въвеждането на единната европейска валута в страната. Тя подчерта, че навременното въвеждане на нормативната уредба, регламентираща процеса, е важно условие за гладкото му протичане. 

 

Кристалина Георгиева изрази подкрепата си за действията на българското правителство за осъществяването на тази стратегическа за държавата цел  и подчерта значимостта на членството на България в еврозоната като фактор за защита на паричната политика, подкрепа на българската икономика и увеличаване на чуждестранните инвестиции, посочиха от МФ.

 

В дневния ред на заседанието на ЕКОФИН е включено обсъждане на прилагането на Механизма за възстановяване и устойчивост, като се очаква да бъдат одобрени изменения в плана на Ирландия. Сред обсъжданите теми са и икономическите и финансовите последици от агресията на Русия срещу Украйна.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2373 |22.06.2024 140 пожара са загасени в последното денонощие, голям пожар в Русе /видео/ . 4| 2486 |22.06.2024 Велизар Шаламанов: Пълен абсурд - премиер и президент в една делегация. Неприемливо e за авторитета ни . 16| 6030 |22.06.2024 Уредено с нашите пари: Вип тумба заминава за НАТО в САЩ. И шопингът е осигурен . 1| 2890 |22.06.2024 След аварията край Кранево: "Да успокоим хората - Черноморието ни е прекрасно, качеството на водата е много добро"

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads