Реклама / Ads
2| 6081 |26.11.2017 НОВИНИ

България трудно привлича работници дори от Украйна и Молдова заради ниските заплати

.
През лятото имаше повече украинци и молдовци да работят по морето...
Вероятността пазарът на труда в България да бъде “залят” от чужда работна ръка, дори при липса на каквито и да е ограничения за нейния достъп, е минимална. Това се казва в анализ на Института за пазарна икономика (ИПИ).
 
Въпреки постепенното покачване на работните заплати в страната, те остават далеч от тези в редица алтернативни дестинации за чуждите работници. Разликата в нивото на заплащане между България и Украйна, Молдова или Македония не е достатъчно голяма.

В анализа се изтъква, че българската икономика приключи третото тримесечие на 2017 г. с рекордно висока заетост, почти рекордно ниска безработица, нарастваща икономическа активност и невиждани от близо десетилетие темпове на увеличаване на средната работна заплата. Водещ фактор, който пречи на икономиката да разгърне пълния си потенциал, е увеличаващият се недостиг на трудов ресурс.

След успешния опит в сферата на летния туризъм, желание за облекчаване на условията на привличане на работници от чужбина беше заявено не само от асоциации в земеделието, но и от водещи работодателски организации, представляващи редица компании в преработващата промишленост. Според последните данни на Евростат относителният дял на индустриалните предприятия у нас, които посочват липсата на подходящи кадри като фактор, ограничаващ производството, достига рекордните 35% през третото тримесечие на 2017 г.

Дори в годините преди кризата, когато безработицата беше по-ниска от отчетената през третото тримесечие на 2017 г., върховата стойност е едва 25%. Българските индустриални предприятия щяха да произвеждат повече и да изнасят повече, ако имаха необходимия ресурс. Забавянето или отказването на постъпили поръчки поради недостиг на хора е проблем не само в краткосрочен, но и в дългосрочен план заради пропускането на възможности за търговски взаимоотношения с потенциално ключови контрагенти.

По всичко личи, че зимният сезон 2017/2018 няма да мине без работници от чужбина. Причината е, че както летният, така и зимният туризъм в България не успяват да привлекат или задържат насочилите се към по-високоплатени дестинации местни сезонни работници. Освен чисто икономически фактори като разликата в нивото на заплащане между отделните страни, фактор е и позиционирането на България като дестинация за евтин туризъм.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 17| 8193 |26.11.2017 Рашидов като проф. Христов: От оставащите в България ”чеп за зеле не става” . 7| 4909 |26.11.2017 Герджиков: България ще престане да е правова държава, ако осъжда за приватизацията . 0| 4183 |23.11.2017 Заев: Целта ни е да работим в полза на гражданите на България и Македония . 1| 4293 |23.11.2017 Официално: Падат цените на роуминга между България и Македония

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads