Реклама / Ads

0| 3820 |06.02.2020 НОВИНИ

Бюджетът на София за 2020 г. е бакалска сметка, твърдят от Демократична България

.
Общинските съветници от ”Демократична България” остро се изказаха за проектобюджета на София за 2020 г. Те заявиха, че ще гласуват срещу него.

Ето пълният текст на позицията на "Демократична България":

 

Демократична България ще гласува против Бюджет 2020 за София. Общинските съветници от групата ни са избрани с ясен и категоричен мандат, произтичащ от предизборна програма, построена върху конкретни мерки и стратегически приоритети за развитието на града. Днес ние не виждаме тези приоритети, отразени в проектобюджета на г-жа Фандъкова. Виждаме просто още от същото, което София получава вече пореден мандат.

 

В Бюджет 2020 липсват реални приоритети. Заявената като приоритет дигитализация, получи място в бюджета часове преди днешното обсъждане и то след неколкократни настоявания за това от страна на Демократична България.

В Бюджет 2020 липсва обосновка. Гражданите така и не получиха убедителни аргументи за вдигането на данъците или за поредното механично увеличение на средствата за чистота, направено без СО да има нито концепция, нито готовност да въведе новия принцип „замърсителят плаща“.

 

В Бюджет 2020 липсват визия и амбиция. Вместо да бъде инструмент за развитие, планиране и реализиране на политики, той е просто бакалска сметка, механичен сбор от прогнозни приходи и разходи, някои от които са доказано нереалистични.

В Бюджет 2020 липсват районите. Той не е мислен през тяхната призма – в него липсва визия за развитието им, както и обяснение защо голяма част от поисканото от тях финансиране не е включено в проекта.

 

В Бюджет 2020 липсва грижата на добрия стопанин. Столична община трябва да приеме активни мерки за повишаване на приходната част, за да си осигури по-добра събираемост, по-високи приходи от общинските дружества, реално налагане и събиране на санкции от всички нарушители, формиране на повече приходи от такси за реално ползвани услуги (в т.ч. и платено паркиране), а не от по-високи данъци.

Какво предложихме на Столична община:


да докаже ангажимента си към дигитализацията, като предвиди в Бюджет 2020 изрично перо за реализацията й;

докато търси дългосрочно решение, да компенсира с ваучери за частни детски градини некласираните в общинските ясли и детски градини;

да върне Витоша на гражданите, като осигури адекватен транспорт, добра поддръжка и условия за зимни спортове в природния парк;

да подобри състоянието на въздуха в София, като предвиди средства за допълнителни 3000 улични дървета за София;

да предвиди средства за поддръжка и ремонт на елементи от тролейната и трамвайната мрежа, които са решаващи за сигурността, бързината и удобството на пътниците;

да осигури достойни заплати в общинските театри;

да предвиди средства за изкупуване на земи;

да подкрепи с нарочен бюджет науката и идейните проекти;

да планира реалистично там, където досега няма добри резултати – да намали заложените в момента приходи от дивиденти от 3.5 млн. лв. на 100 хиляди лв.;

да планира амбициозно там, където има нереализиран потенциал – да извади на фондовата борса 20% от капитала на “Софийски имоти” ЕАД.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. 0| 3449 |06.02.2020 Калоян Паргов: В Бюджет 2020 на СО не виждаме желание и амбиция за справяне с проблемите в София . 0| 3595 |04.02.2020 Отменя се грипната епидемия в София . 1| 3939 |04.02.2020 Задържаха двама, залели с киселина жена в София . 7| 3695 |04.02.2020 Протест в София срещу ратифицирането на СЕТА

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads

БЛОГОВЕ