Реклама / Ads

1| 3781 |17.05.2016 НОВИНИ

Бивши просветни министри предлагат е-матура

.
Нов тип държавен зрелостен изпит, който се прави на компютър след индивидуална заявка, предложиха бившите министри на образованието Сергей Игнатов и Тодор Танев. Тази година просветното ведомство отново ще се бори с преписването и течовете на информация - битка, която традиционно губи.
Танев припомни, че миналата година от министерството са били предприети много крути мерки, но според него, проблемът е, че "колкото по-крути са мерките, толкова повече ще са хората със слаби оценки и толкова повече е общественото недоволство".

Игнатов беше категоричен пред bTV, че както и да затварятекспертите от МОН, както и да разместват отговорите и зрелостниците, "докато изпитът не се вкара в XXI век, винаги ще има проблеми". Той разказа, че след съмнение за „теч" през 2010 г. е бил поръчан компютърен софтуер, който сега се нуждае от минимално подобрение, за да може всеки да седне пред системата, да влезе с име и парола и да получи персонализиран тест от 12 млн. комбинации на въпроси. След като приключи с тях, ученикът веднага научава оценката си и остава само проверката на написания от него текст.

„Бъдещото решение е не да има един ден и стрес, а, например, между 10 и 20 май да се подава заявка", отбеляза Игнатов, който запита защо няма движение в тази посока.
Танев го подкрепи, като посочи, че когато има стрес, „автоматичната реакция" на всеки ученик е да си направи пищов. Според него, ако има повече възможности, ще има по-малко преписване. Освен това, при няколко дати и рискът от кибератаки се намалява.

Ексминистрите подкрепиха протеста на студентите, останали без евростипендии, защото са избрали да учат в „неприоритетни" специалности като право и медицина.

„Постановлението за стимулирането на приоритетните специалности касае държавната субсидия за висшите училища. Това не касае европейските стипендии", каза Сергей Игнатов. Той посочи, че трябва внимателно да се прочете какво е разписано в проекта, по който се дават стипендиите.

Бившият министър припомни и че в Националната стратегия за научни изследвания втора точка е „Здраве и качество на живот", което показва, че медицинското образование трябва да е приоритетно.

„Има известна недодяланост в юридическата мотивировка на едно такова решение", съгласи си е и Танев.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. 0| 4596 |12.05.2016 Бившият кмет на Петрич се обзаведе с обвинение за длъжностно престъпление за 1 млн. лв. . 2| 3612 |11.05.2016 Още трима зам.-министри си тръгнаха от кабинета . 1| 4310 |05.05.2016 Почина бившият генерален директор на БНР А. Владков . 4| 4563 |28.04.2016 Почина бившият зам.-главен прокурор Камен Ситнилски

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads

БЛОГОВЕ