Реклама / Ads
8| 5735 |27.10.2021 НОВИНИ

Reuters: Бордът на Световната банка отхвърли искането на Георгиева за изслушване по обвиненията

.
Кристалина Георгиева Източник: БГНЕС
Бордът на Световната банка отхвърли искането на управляващия директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева за среща, за да се защити срещу твърдения, че е оказвала натиск върху служителите да променят данните като главен изпълнителен директор на банката през 2017 г., според два източника, запознати със ситуацията, предава Ройтерс.
 

Адвокат, нает от Георгиева, е поискал срещата с писмо от 17 страници в петък, изпратено до ръководителя на борда на банката.

 

Адвокатът Уитни Дебевоа от Arnold & Porter пише, че докладът за разследване в Световната банка, изготвен от адвокатската кантора WilmerHale за борда, е бил неправилно подготвен, нарушавал е процесуалните права на Георгиева и е базирал основното си заключение на невярно предположение, пише в копие от писмото, видяно от Ройтерс.

 

От WilmerHale заключиха през септември, че служители, включително Георгиева, са приложили „ненужен натиск“ върху банковия персонал за промяна на данните в полза на Китай в класацията на банката Doing Business 2018.

 

Георгиева отрече твърденията и бордът на Международния валутен фонд, който тя оглавява от октомври 2019 г., този месец не намери убедителни доказателства, за да подкрепи обвиненията в неправомерни действия.

 

Бордът на Световната банка е казал на Дебевоа, че би било неподходящо да се среща или изслушва Георгиева, тъй като няма роля в друго разследване, провеждано от WilmerHale за потенциални нарушения от настоящ и бивш банков персонал, включително Георгиева, разказва човек, информиран за разговора с адвоката .

 

Този отчет, който се очаква след около два месеца, ще отиде в отдела за човешки ресурси на банката, а няма да е адресиран до борда.

 

Ръководителят на борда Мерза Хасан, председателят на етичната комисия на борда и ръководителят на отделен панел по управление отхвърлиха искането, казват източници, близки до борда.

 

В съвместен отговор, описан пред Ройтерс, тримата служители са заявили на борда, че няма да споделят писмото на Дебевоа или по-ранните изявления на Георгиева, защото правилата на банката имат за цел да предотвратят „всякаква намеса от страна на борда или която и да е друга страна“ в разследванията на персонала, казаха източниците. Тримата служители са комуникирали отделно с адвокатската кантора на Дебевоа.

 

Говорител на Световната банка отказва да коментира последните събития, заявявайки, че банката не коментира разследвания. WilmerHale не е отговорила на искания за коментар на писмото на адвоката. По-рано този месец фирмата заяви, че докладът й следва всички приложими правила на Световната банка, а на Георгиева е казано, че Световната банка може да разкрие всяка предоставена от нея информация.

 

Дебевоа е бивш член на борда на Световната банка. Отхвърлянето на писмото му заедно с искането на Георгиева бордът на Световната банка да чуе нейната версия, може да доведе до разширяване на разрива между шефа на МВФ и служители на Световната банка, коментира Ройтерс.

 

Двете институции за международно развитие заедно финансират десетки милиарди долари в програми за климата, здравеопазването и борба с бедността в бедните страни.

 

Президентът на Световната банка Дейвид Малпас и Георгиева изиграха водеща роля в оформянето на глобалния отговор на пандемията от COVID-19. И двамата трябва да присъстват на срещите тази седмица в Италия на Групата на 20-те глобални икономики и на конференцията на ООН за климата.

 

Бордът на Световната банка трябваше да се събере неофициално в понеделник, но отмени събирането, след като фирмата за връзки с обществеността на Георгиева изпрати писмото на Дебевоа и други материали до членовете на борда. Бордът ще се събере отново, когато всички етапи на разследването на персонала приключат, казват източниците.

 

На Георгиева може да бъде наложена санкция, ако втората фаза на разследването установи неправомерни действия от нейна страна, включително забрана за влизане в обекти на Световната банка. Тя не би загубила пенсията, която получава от банката, съгласно банковите правила.

 

Правителството на САЩ, най-големият акционер в двете институции, този месец заяви, че няма достатъчно доказателства за отстраняване на Георгиева от ръководството на МВФ, но служители на Министерството на финансите подчертаха, че следят внимателно текущия преглед на Световната банка.

 

И демократи, и републиканци депутати изразиха загриженост относно ръководството на Георгиева в МВФ.

 

Във вторник сенаторът демократ Робърт Менендес каза на изслушване на финансовата комисия на Сената: „Тя загуби моето доверие и искам да видя как всъщност може да действа при тези обстоятелства“.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 3940 |15.10.2021 Reuters: “Северен поток - 2” - дългият път на руския газ към Европа . 0| 3054 |10.10.2021 Бордът на МВФ се среща с Кристалина Георгиева заради обвиненията срещу нея . 4| 3125 |08.10.2021 Бордът на МВФ заседава по казуса с Кристалина Георгиева . 13| 7696 |18.09.2021 Times допълва картината за манипулиране на рейтинг от Световната банка и участието на Георгиева, Ким и Дянков

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads