Реклама / Ads
0| 3713 |03.10.2016 НОВИНИ

Б. Данев: Изчезват професии, задълбочава се разделението

.
Божидар Данев
Задълбочаващо се разделение между работниците с висока и ниска квалификация, изчезнали професии и развитие на споделената икономика у нас - такава прогноза направи Божидар Данев от Българската стопанска камара по време на дискусия за бъдещето на европейските социални политики.
 
Данев очерта три основни проблема, които стоят пред България - демографската криза, миграцията на 2 милиона българи в икономиките на други държави и бързото навлизане на новите технологии.

След две години българският пазар на труда ще изглежда коренно различно, твърди Божидар Данев.

"Нуждата от преводачи ще бъде драстично намалена - 90%, нуждата от служители в някои офиси в банките - ще бъдат също намалени, защото всичко ще е по мобилен телефон. Няма нужда от счетоводители. Младшите юристи, които правят справките изчезват. Все по-богати ще стават хората с компетентности и все по-бедни ще бъдат хората без компетентности и умения", каза Данев.

Ще нараства и делът на споделената икономика - модел, който заобикаля държавната регулация, като например споделеното пътуване до морето.

"Не може да спреш това, което нахлува в света. Не може да спреш споделеното пътуване. Абсурд. Не може да ги спрете, господа политици", каза още той.

Ще се задълбочава разделението между хората с висока и с ниска квалификация, прогнозира още Данев.

"Ще се задълбочава заплащането между младата и старата генерация. Младите деца влизат в университети, те са дълбоко в интернет, играят игрите и срещу тях застават някакви консервативни професори, които са им скучни, не смеят да променят системата на образование. Дълбоко скучни. Да не говорим, че човек, който не знае английски, е извън борда", допълни още той.

Според данните, цитирани от Божидар Данев, България е на едно от последните места по обхват на модела за учене през целия живот спрямо населението - едва 2 процента от българите.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 5598 |16.05.2016 Данев: Заплатата на неграмотните се доближава до тази на библиотекарите . 0| 5151 |13.04.2016 Само във Фрог: В полицията масово изчезват веществени доказателства . 15| 4723 |12.02.2016 Божидар Данев: Парите от Европа са допинг без резултати . 2| 4751 |18.12.2015 Божидар Данев: Ивайло Калфин генерира протести

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads