Реклама / Ads
0| 3362 |24.03.2017 НОВИНИ

Дават на съд кмета на Челопеч

.
Днес, 24.03.2017 г. Специализирано звено „Антикорупция“ – СГП внесе в Окръжен съд - София обвинителен акт срещу Алекси Кесяков – кмет на община Челопеч за престъпление по служба (чл. 282, ал. 2 във вр. ал. 1 от НК), съобщиха от държавното обвинение.
Разследването на СЗА-СГП е образувано от ОП-София през юни 2016 г., а с постановление на главния прокурор е разрешено разследването да се проведе под ръководството и надзора на специализираното звено „Антикорупция“ при Софийска градска прокуратура.

Алекси Кесяков е обвинен в това, че на 28.04.2014 г. в с. Челопеч, в качеството си на длъжностно лице, заемащо отговорно служебно положение – кмет на Община Челопеч е нарушил служебните си задължения, регламентирани в ЗМСМА, Закона за финансово управление и контрол в публичния сектор и Вътрешните правила за изграждане и функциониране на системите за финансово управление и контрол в общ. Челопеч. От деянието му са настъпили немаловажни вредни последици от имуществен характер – ощетяване на бюджета на общината с 50 000 лева и са настъпили значителни вредни последици от неимуществен характер, а именно: нарушаване на финансовата дисциплина на общ. Челопеч, уронване на престижа и разколебаване на общественото доверие в общинската администрация, като орган който осъществява местното самоуправление в страната - престъпление по чл. 282, ал. 2 във вр. ал. 1 от НК.

Разследването на СЗА е установило, че кметът общ. Челопеч е разпоредил по телефона на главния счетоводител на общината да изготви и подпише платежно нареждане, с което общината е превела на консорциум сумата от 50 000 лева. В платежното нареждане, по указание на Кесяков е било вписано като основание за превода несъществуващо правно основание – „ искане 3 по договор“, като кметът е знаел, че такова плащане не се дължи. Към същия момент консорциумът е участвал в процедура, обявена от община Челопеч, за текущ ремонт на основно училище „Св. Св. Кирил и Методий“ и в сградата на ОДЗ „Х. Кр. Андерсен“ в с. Челопеч. Едно от изискванията за допускане до процедурата е било наличност на парични средства в банкова сметка и представяне на банкова референция за това.

По досъдебното производство са изискани множество документи, разпитани са свидетели и са събрани доказателства чрез специални разузнавателни средства.

Алекси Кесяков е с мярка за неотклонение „Подписка“.

Предстои Окръжен съд – София да насрочи разглеждането на делото.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. 0| 3978 |23.03.2017 Задържаха двама мъже в Неделино за подкуп на кмета . 0| 3230 |18.03.2017 Строителна фирма скъса кабел на ЧЕЗ и остави Челопечене и Ботунец без ток . 3| 3936 |16.03.2017 Мигранти изнасят храна от бежански центрове и я продават на пазарите . 1| 3270 |15.03.2017 Дават 9 млн. лв. повече за националните програми на МОН
Реклама / Ads
Реклама / Ads

НАЙ-ЧЕТЕНИ

Реклама / Ads