Реклама / Ads
0| 2790 |15.06.2022 НОВИНИ

Диана Тонова: За последните 5 години СО не е похарчила нито лев за отчуждаване на терени за озеленяване и за детски градини

.
Диана Тонова
През последните 5 години Столична община не е похарчила нито лев за отчуждаване на терени за озеленяване и за детски градини. Това стана ясно от отговор на кмета на София Йорданка Фандъкова на питане от общинските съветници от групата на БСП Диана Тонова и Иван Виделов. Те поставиха въпрос относно размера на разходваните средства от СО за периода 2018-2022 г. за отчуждителни процедури на частни имоти с отреждане за озеленяване, улична и социална инфраструктура, както и разпределението им по видовете публични мероприятия.
 

"За пореден път стана ясно, че приоритетите на СО са само на хартия, а в действителност се реализират само проекти, от които може да се присвояват средства, коментира Диана Тонова. - Сред тях не са строителството на детски градини и запазването на зелената система на града. Всяка година алармираме, че се заделят пренебрежително малко средства за отчуждителни мероприятия. При бюджет от 1,8-1,9 милиарда лева, СО отделя средно по 8-9 милиона лева за тази дейност, от които нито един лев за терени за озеленяване и за социална инфраструктура".

 

Заместник-председателят на Постоянната комисия по икономика, собственост и дигитална трансформация добави, че стотици декари от зелената система на София са частна собственост. "След решението на Конституционния съд, с което беше определен срокът за отчуждаване на 5 години, градът ни ще се изправи пред поредната вълна от застрояване, защото собствениците на имоти в зелени площи ще имат право да ги преотредят там, където ОУП позволява, респективно и да ги застроят, предупреди Диана Тонова. - И това става възможно не поради съдебното решение, а поради безхаберието и обществено безотговорното поведение на управляващите общината, в лицето на ГЕРБ и присъдружните й партии. Вече 15 години виждаме бездействие, ремонти на ремонтите, схеми, забатачване на всички сфери на стопанския и социалния живот в града".

 

Диана Тонова заяви, че по същия начин стои въпросът и с отчуждаването на терени за детски градини, при константната липса на около 10 000 места всяка година. "За първи път през 2021-ва бяха предвидени за отчуждаване терени за изграждане на детски градини, за които трябваха около 40 милиона лева, а общо заделените средства за всички процедури бяха 8 милиона, обясни тя. - Нито един от предвидените терени не беше отчужден. По думите на кмета Фандъкова, това ще се случи през настоящата година, в която обаче отново не се предвидени средства за това".

 

Диана Тонова припомни, че при предишно нейно питане стана ясно още един факт. За 2020 и 2021 г. строежите на нови сгради за детски градини са финансирани само с държавни пари. Усвоените средства от капиталовата програма за двете години - общо в размер на около 31 милиона лева - са част от предоставените от държавата 65 милиона за изграждане на детски градини.

 

"Столична община строи детски градини бавно, скъпо и с чужди пари, заяви Диана Тонова. - А да не забравяме, че от април държавата покрива и таксите за детски градини. И какво излиза, всъщност? СО не отчуждава за строителство на нови детски градини, пристроява помещения към съществуващи такива с държавни пари, държавата покрива таксите за посещение на децата. За какво тогава ни е местната власт в София, в лицето на кмета Фандъкова?! 12 години управление - над 10 000 деца извън градините и нито един новопридобит имот. Това наследство много трудно ще бъде преодоляно. Сериозно предизвикателство пред следващото управление ще бъде и наследството от хиляди декари неотчуждени зелени площи. С всяка следваща година парите, които общината трябва да задели за тях ще растат стремглаво и върху тях съвсем законно ще изникнат поредните бетонни гиганти. Кой ще потърси сметка на управлението на кмета Фандъкова за това?".

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3481 |12.06.2022 Георги Свиленски: Последните два дни играем в сценарий, написан някъде . 0| 2894 |10.06.2022 Диана Тонова: БСП се пребори за още едно общинско жилище в ”Надежда” . 0| 3605 |08.06.2022 Не е политически акт запечатването на ресторанта в Дианабат, категоричен е Спецов . 0| 3053 |22.04.2022 Макрон води пред Марин льо Пен според последните социологии

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads