Реклама / Ads
4| 2846 |31.05.2023 НОВИНИ

Елена Йончева: ЕП изисква информация от българската прокуратура по “Барселонагейт”

.
Мониторинговата група за демокрация, върховенство на закона и основни права на Европейския парламент (ЕП) изисква информация по развитието на разследването за „Барселонагейт“ от 2020 г., заяви евродепутатът от групата на социалистите и демократите Елена Йончева.
 

Тя е единственият представител от България във влиятелната структура, съставена от едва 14 членове на ЕП. Сред правомощията на групата е да следи за спазването на върховенството на закона и демократичните принципи в държавите членки.

 

България е под наблюдение на групата от лятото на 2020 г., по инициатива на Елена Йончева. „Барселонагейт“ е във фокуса на вниманието на евродепутатите от септември 2020 г., когато бяха изпратени въпроси до българските власти за този случай, както и за снимките с кюлчетата и пачките в чекмеджето на тогавашния министър-председател Бойко Борисов. 

 

През април 2023 г. мониторинговата група зададе въпроси относно напредъка по ключови разследвания за корупция, съдебната реформа, както и „Барселонагейт“ към българските власти - Министерството на правосъдието и прокуратурата. Сред предоставените отговори от страна на прокуратурата липсва нова информация относно разследването по „Барселонагейт“. 

 

В постъпилите информации от 2020 г. досега тя неизменно твърди, че работата й по казуса продължава, а членовете на мониторинговата група настояват да знаят актуалното развитие на случая. На заседанието на групата в четвъртък се очаква Елена Йончева да запознае евродепутатите с последните събития, свързани с върховенството на закона в България. 

 

Случаят "Барселонагейт" стана публично известен през 2018 г. в резултат на журналистическо разследване. Елена Йончева, по това време - народен представител и журналист, сигнализира за него българската прокуратура. Става дума за предполагаемо пране на пари, в което е намесен премиерът Бойко Борисов, както и хора от близкото му обкръжение. Част от средствата най-вероятно са вложени в покупка на имот в Барселона, както и в наема на луксозен бутик в центъра на града. Други изглежда са прехвърлени в офшорни компании. 

 

През 2019 г. Елена Йончева внесе три сигнала, в които се проследяваше пътят на парите  и прехвърлянето на собствеността на две от компаниите, чрез които са купени и наети имотите в Барселона. Малко след като през 2018 г. тя обяви, че започва да събира документи за „Барселонагейт“, прокуратурата образува досъдебно производство срещу нея.

 

През 2020 г. в публикация на испанското издание El Periodico се съобщава и за разследване в Испания, което проверява международна схема за пране на пари с евентуалното участие на Бойко Борисов за около 5 млн. евро. 

 

Елена Йончева поддържа комуникация с испанските власти. В едно от официалните писма на Главния прокурор на Прокуратурата за борба с корупцията и организираната престъпност Алехандро Лузон Кановас от юли 2021 г. до нея се съобщава, че разследването е прехвърлено изцяло в България поради дублиране на юрисдикцията с българските власти. В писмото се посочва, че процедурата в Испания не е продължена, за да се даде възможност на българските власти да продължат работата по случая, тъй се е оказало, че двете прокуратури разследват едновременно едни и същи лица и едни и същи факти.

 

В писмото изрично се уточнява, че „Тъй като българското разследване (дело 5906/2019 разпределено на ВКП) е по-напреднало от испанското, българската прокуратура по обективни причини, се намира в по-добра позиция от испанската прокуратура да продължи разследването.“

 

Съгласно европейската съдебна практика, когато едни и същи факти и обстоятелства, и едни и същи лица се разследват от две прокуратури на две държави членки, следва разследването да се поеме от една от тях. 

 

С „Барселонагейт“ са запознати редица европейски държави – Елена Йончева многократно е обяснявала случая пред авторитетни чужди медии, както и пред колеги от ЕП.

 

Мониторинговата група ще има втора мисия в България през есента на тази година. Първата мисия беше през септември 2021 г., когато евродепутатите се срещнаха и с главния прокурор Иван Гешев, пред когото отново поставиха въпроса за „Барселонагейт“ и снимките с кюлчетата. Част от документите и писмата изпратени до и от българските власти  са публични и могат да се открият на сайта на мониторинговата група.

 

За контакт с Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП: https://www.socialistsanddemocrats.eu/

 


.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 3453 |29.05.2023 Проф. Ганчо Ганчев: Целта е да не изпълним изискванията, индиректно се саботира приемането ни в еврозоната . 3| 2625 |23.05.2023 Елена Йончева: Трябва Европейската прокуратура да се заеме и с корупцията по високите етажи на властта . 1| 2889 |21.05.2023 Почитаме Св. св. Константин и Елена, най-светлият празник и на нестинарите . 7| 2884 |20.05.2023 Биков не изключва вариант за ”правителство на споделената отговорност”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads