Реклама / Ads
0| 3056 |11.05.2022 НОВИНИ

Елена Йончева към МААЕ: Какъв е рискът от спиране на доставките на руско ядрено гориво за Европа?

.
Каква би била опасността за ЕС, в случай че доставките на руско ядрено гориво бъдат включени в санкциите срещу Москва? Засега това не е така, но някои европейски депутати повдигат темата. Това би могло да създаде проблеми на държавите, които са напълно зависими от руското ядрено гориво. Какъв е рискът за сигурността от спирането на доставките?

Тези въпроси отправи евродепутатът Елена Йончева към директора на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) Рафаел Гроси. Той беше изслушан на съвместно заседание на подкомисията по отбрана (SEDE) и на комисията по външна политика (AFET) в Европейския парламент.

 

Има и алтернативни начини за доставка на ядрено гориво, заяви в отговор Рафаел Гроси. Той се съгласи, че в ЕС има държави, които зависят от руските технологии, не непременно от „Росатом“. Според него е въпрос на суверенно национално решение на съответните страни дали да продължат търговските отношения с „Росатом“ или не. В ЕС има примери за държави, които преценяват, че е по-добре да не прекъсват договорите си. Мисля, че е преди всичко въпрос на търговски отношения, както и въпрос на сигурност, каза той.

 

Рафаел Гроси посочи, че към момента са поети множество инициативи, чиято цел е осигуряването на гаранции за ядрената сигурност в Украйна и Европа. Спазването на принципите, заложени в чл. 56 от протокол 1, както и чл. 15 от протокол 2 на Женевската конвенция от 1949 г. е от изключителна важност. Там се посочва, че всички инсталации, в които биват включени и ядрените централи, не следва да бъдат обект на атаки при въоръжени конфликти.

 

В отговор на въпрос на Елена Йончева, той посочи, че поддържа редовни контакти с представителите на „Росатом“. Миналата седмица генералният директор на МААЕ имаше среща с руските си колеги в Истанбул. Попитан от други евродепутати защо Русия продължава да е част от международната организация, той заяви, че решението не е в неговите правомощия, а на държавите членки. Рафаел Гроси уточни, че получава информация както от руснаците, така и от украинците.

 

Той обясни, че се разговоря при какви условия би могъл, заедно с инспекторите на агенцията, да посети територията на атомната централа в Чернобил. Генералният директор на МААЕ каза, че тя се контролира от руски военни части, но принадлежи на Украйна. В допълнение той посочи, че на място в Чернобил ситуацията е стабилизирана. Рафаел Гроси е в контакт и с двете страни, които поставят условия за инспекцията, и засега съгласие не може да бъде постигнато.

 

Що се касае за евентуална ядрена заплаха, произлизаща от факта, че в близост до най-голямата атомна електроцентрала в Украйна и Европа - АЕЦ "Запорожие" се водят бойни действия, Рафаел Гроси поясни, че действително ситуацията не е достатъчно стабилна. По думите му заедно с украинските експерти към момента в атомната електроцентрала са разположени и руски учени, чиято функция, според него, не е изцяло ясна.

 

За контакт с Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП: https://www.socialistsanddemocrats.eu/


.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3849 |02.05.2022 Елена Поптодорова: България сама не може да се справи с нищо . 0| 3631 |25.04.2022 Politico: Макрон победи, но вотът показа, че Франция е разделена . 0| 2897 |20.04.2022 ”Синя” и ”Зелена” зона в София ще е безплатна за Великден . 0| 2745 |20.04.2022 НС даде зелена светлина да се изплатят 50 на сто от дължимите суми на пътните строители

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads