В съобщението на ведомството се уточнява, че тенденцията е към установяване на пълен контрол от законно избраното правителство. Органите за сигурност провеждат операции на отделни места, като към Истанбул са пренасочени допълнително 1500 служители от специализираните полицейски сили. Възможни са засилени полицейски проверки.

 

Българските дипломатически и консулски представителства в Турция продължават да следят ситуацията и имат готовност за оказване на съдействие на българските граждани, намиращи се на територията на съответния консулски окръг. Към момента няма данни за бедстващи или пострадали български граждани, уточняват от ведомството.

 

Общият брой на регистрираните български граждани чрез сайта на МВнР, в рубриката „Пътувам за..“, чийто посочен период на пребиваване в Турция все още не е изтекъл, е 189 души (към 18.07.2016 г.).

 

Повечето авиокомпании възстановяват редовните и чартърните полети от и за Турция, но са възможни промени и закъснения. Препоръчва се българските граждани да следят актуалната информация, предоставяна от съответната авиокомпания и летищните власти.

 

По информация на ГД „Гранична полиция”, на трите ГКПП по границата с Турция ситуацията е нормална, като следва да се имат предвид обичайните за сезона натоварвания поради транзитно преминаващи турски граждани.

 

Препоръките към българските граждани са:

 

Независимо от признаците за постепенно успокояване на обстановката, нивото на опасност налага повишена бдителност от страна на българските граждани, които се намират на територията на Турция;

 

Българските граждани, които възнамеряват да пътуват до Турция, да се информират постоянно за актуалната обстановка в страната и конкретния район, който планират да посетят;

 

При организирани големи групи пътуващи, туроператорите да информират предварително българската мисия в Турция, в чийто консулски район ще пребивават пътуващите;

 

Настоятелно препоръчваме българските граждани да се регистрират предварително в услугата „Пътувам за..” на следния адрес:  https://www.mfa.bg/patuvamza;

 

Да се избягват места с голямо струпване на хора;

 

Да се следват указанията на местните власти и органите на реда;

 

При необходимост от съдействие българските граждани да продължават да се обръщат към дипломатическите и консулските ни представителства в Турция.