Реклама / Ads
0| 4438 |03.11.2017 НОВИНИ

Eurofound: В страни като България, рискът от бедност и социално изключване е завишен

.
Един на всеки четирима европейци в трудоспособна възраст не работи и не търси работа, показва анализ на Eurofound, посветен на заетостта в ЕС. Европейската агенция отбелязва спад на безработицата в много страни от общността, но и отчита също, че част от трудовата сила остава икономически неактивна, посочва Investor.bg
 

В страни като България, Гърция, Унгария и Италия тези хора живеят сами и рискът от бедност и социално изключване е завишен. През последните години европейците в тази категория намаляват непрекъснато - през 2002 година например 31,4% от гражданите на общността нито работеха, нито търсеха работа, показват още данните от анализа. Сега ЕС дори е под нивата отпреди кризата през 2007 година, когато 29,7% от хората в трудоспособна възраст бяха извън трудовия пазар.

 

От европейската агенция посочват, че повечето мерки на националните правителства в момента са насочени към намаляване на безработицата. Препоръката е да се обърне внимание и на хората, които са икономически неактивни, защото те изпитват много по-сериозни проблеми да излязат или да се завърнат на трудовия пазар.

 

В същото време икономически неактивните хора представляват един потенциал за европейските икономики. Проучване показва, че голяма част от тях всъщност биха искали да работят - при гъвкаво работно време. Това е особено видимо при студенти и хора, които извършват надомна работа.

 

За хората, които нито работят, нито търсят работа, са характерни повече от една бариера за влизане или завръщане на трудовия пазар - ниска степен на образование, семейни задължения - отглеждане на деца и възрастни роднини и т.н. Затова и препоръката на агенцията е държавите да се фокусират върху специфичните нужди на хората.

 

В доклада е отчетено, че много страни, сред които и България, имат програми за привличане на неактивното население на пазара на труда. У нас работата на институциите е насочена предимно към уязвими групи, като например младежите и ромското население.

 

Проучванията показват, че материалните и финансовите предимства играят важна роля при привличането на икономически неактивните хора на пазара на труда - за 33% това е водещ фактор.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4100 |02.11.2017 Цветанов: БСП като борци с корупцията да кажат за кмета на Батак . 3| 4900 |02.11.2017 Мирослав Ненков: Проф. Петров постъпи като офицер с оставката, няма връщане назад . 3| 6243 |02.11.2017 Фрогоко: След намеците за корупция съдия Дончева излиза чиста като сълза . 3| 5682 |31.10.2017 Кулезич за журналистиката като наказателна акция и медийния линч към проф. Петров

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads