Реклама / Ads
36| 8743 |17.09.2023 НОВИНИ

Евгений Кънев: Протестът на зърнарите е ”бой последен” на путинистите

.
Евгений Кънев
Чакам със загриженост докъде ще ескалира протестът на зърнарите. Дали са терористи е друга тема - вероятно защитима теза, но по-тревожен е знакът, с който този протест свиква путинистите за “бой последен”.
 

За това има много индикации - от кремълските снимки на основна говорителка, през ярката роля на пилонаджията на Радев, ”украинската металистка” Кукушева, заканите на фашисткия вожд, до зова за оставка на мътночервеното радево вице.

 

И всичко това - заради слънчогледа. Защото почти всички други вносни продукти от Украйна представляват прекалено малък дял от пазара, за да смутят някого - т.е за тях протестът е по-скоро по принцип към чуждия внос, който “смущава” печалбите.
А за слънчогледа никой не попита - а не им ли помогна забраната от април?
Ами не. Защото направиха втора погрешна калкулация - както често се случва, когато правиш “бизнес” в антипазарни парникови условия.

 

Важно е да се уточни, че в света само Украйна произвеждаше повече слънчоглед на глава, но вече България е номер 1 по този показател. Дотук добре. Но пак не стига за нашите преработвателни мощности, защото те са едни от най-големите в Европа и разчитат и на внос.

 

Т.е “гениалната” идея, която осеня нашите производители като почва войната през 2022 г. е, че Русия бързо ще победи, това ще разстрои украинския износ и цените ще хвръкнат в небесата. И те задържаха стоката си на склад.

 

Да, ама не.

 

Русия не победи, а Украйна продължи да изнася и след първоначалния ценови шок цените паднаха. А нашите останаха с непродаден скъп слънчоглед.
Ще кажете - добре, като забраниха украинския внос през април, защо не го продадоха?

 

Ами защото решиха, че нашите преработватели няма къде да ходят и ще им купят слънчогледа на тяхната цена. Не помогнаха обясненията, че дори да не идва у нас, евтиният украински слънчоглед отива на други пазари и сваля международните цени и на слънчогледа, и на олиото. В полза на други народи. И няма как преработвателите да купуват слънчоглед над пазарната цена и да продават олио по пазарна цена.
Всуе.

 

По моя информация между април и юни сделките със слънчоглед бяха изцяло замрели, като зърнарите чакаха преработвателите да се пречупят.
Ще кажете - ами дребните? Ами те са като дребните бензиностанции - много са, но Лукойл кара влака. Така и тук - няколко телефона управляват сектора и всеки слушка, за да папка.

 

Страшно е. Но най-страшното е, че същите телефони могат да поръчат и падане на правителството.

 

Дали Денков е сбъркал с етикета?

 

Евгений КъневРеклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 4308 |16.09.2023 Радан Кънев: Свалянето на мониторинга е доверие в аванс към България . 20| 4823 |14.09.2023 Радан Кънев: Имаме реални шансове за Шенген, но не са големи. Можем да станем жертви на предизборен популизъм . 9| 5284 |14.09.2023 Евгений Кънев: Зърнопроизводителите блокират България заради политическите интереси на Радев, Възраждане и БСП . 25| 7908 |13.09.2023 Евгений Кънев: Чудя се за колко българи речта на Фон Дер Лайен представлява интерес

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads