Реклама / Ads
3| 2907 |09.07.2021 НОВИНИ

Евродепутатът Цветелина Пенкова инициира дебат за европейските фондове в България в Комисията по бюджетен контрол

.
По инициатива на Групата на социалистите и демократите (S&D) и евродепутата Цветелина Пенкова ще се проведе дебат за начина на администриране и управление на евро фондове (за 2019 г.) в България в Комисията по бюджетен контрол в Европейския парламент. Дебатът ще се състои на 12-ти юли, само ден след парламентарните избори в страната.

Изминалата година беше маркирана от редица корупционни скандали в България. Записът на бившия министър на земеделието, в който апелира за прикриването на нередности в земеделските фондове и последвалите масови протести срещу корупцията в страната доведоха до серия от дебати в Европейския парламент. Прие се критична резолюция относно върховенството на правото в България.

По искане на евродепутатите от Групата на социалистите и демократите, председателят на Комисията по бюджетен контрол (CONT), Моника Холмайер, отправи писмо до комисаря по бюджета Йоханес Хан. В писмото се изказа тревогата на евродепутатите относно разходването на европейски средства в България и се иска справка на провежданите одити и проверки.

 

След незадоволителния отговор на Комисар Хан - член на Европейската народна партия (EНП), евродепутатите от Комисията по бюджетен контрол решиха да поканят членове на Европейската комисия (EC) и на Европейската служба за борба с измамите (OLAF), за да обсъдят ситуацията в България.

 

Почти година по-късно скандалите продължават. Налагането от САЩ чрез Службата за контрол на чуждестранните активи (OFAC) на санкции на български граждани за тяхната значителна роля в корупцията в България, както и за техните мрежи, обхващащи 64 организации е безпрецедентно.

 

Разкрит бе доклад на Европейската служба за борба с измамите за злоупотреби с европейски средства на стойност 4,5 милиона евро по културния проект „Сердика“, известен още като „Ларгото“, което предизвика последващи реакции от Брюксел. Тази седмица се прие поредният доклад на ЕП, в който се споменава България като държава с множество случаи на корупция по високите нива.

 

Лидерът на Групата на социалистите и демократите в Европейския Парламент Ираче Гарсия обяви следното: „Проблемите с корупцията станаха запазена марка за правителството на Борисов и неговата партия ГЕРБ. Ето защо българите излизат на улицата. Евродепутатите от S&D осъждат това, което не е тайна за българите, а още по-малко за консерваторите в Европейския парламент. За съжаление групата на EНП винаги е решавала да остане сляпа.

 

България обаче започна да обръща страницата на последните парламентарни избори, проведени на 4 април 2021 г. и се надявам срамните практики на ГЕРБ и техните олигарси определено да бъдат затворена глава след предстоящите избори на 11 юли 2021 г.“

 

Очаква се и през есента на 2021 г. Комисията по граждански свободи, , правосъдие и вътрешни работи на ЕП (LIBE) да проведе мисия в България.

 


.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 3150 |08.07.2021 Евродепутатът Цветелина Пенкова цял месец предизвиква младите в България да вземат участие в Конференцията за бъдещето на Европа . 0| 2884 |21.06.2021 Младежкото обединение на БСП и Цветелина Пенкова събират мненията на младите за бъдещето на Европа в Русе, Силистра и Варна . 1| 2690 |16.06.2021 Евродепутатът Цветелина Пенкова и младежите на БСП стартират конференции „Когато младите говорят…#EUphoria” в 12 града в страната . 5| 6831 |11.06.2021 От екипа на Цветелина Бориславова уточняват за новия зам.-министър на енергетиката

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads