Реклама / Ads

11| 2920 |17.10.2021 НОВИНИ

Георги Гьоков, БСП: Можем да преведем страната през кризата, налагайки категорично социалния вектор

.
Георги Гьоков
Позиция по повод Международния ден за борба с бедността

"Освен, че 17 октомври е 290 -ият ден в годината и до края на годината остават 75 дни, а до изборите (парламентарни и президентски) 27 дни, този ден от 1993 г. насам, по решение на Генералната асамблея на ООН, се приема за Международен ден за борба с бедността. С това се дава ясен знак, че света осъзнава съществуването на бедността по целия свят и се настоява за търсене на начини и трайни мерки за нейното изкореняване." Това написа във Фейсбук водачът на листата на "БСП за България" в Стара Загора Георги Гьоков по повод Международния ден за борба с бедността.

 

"На този фон България е една от страните в ЕС с най-голям дял (33,6 %) от населението изложено на бедност и материални лишения. Една трета от българите! Недопустимо за една европейска държава в 21 век," подчертава той.

 

В позицията си той продължава:

 

"Поставената Национална цел за намаляване на броя на живеещите в бедност с 260 000 души до 2020 г. след 12 годишното управление на ГЕРБ е неизпълнена. Дори в сравнение с 2019 г. относителният дял на бедното население е нараснал с 1,2%. България е и първенец по неравенства в Европейския съюз - разликата между доходите на най-бедните и най-богатите у нас е над осем пъти. Средно за Европейския съюз разликата е около 5,2 пъти.

 

Тези факти са неоспорими! Наложителни са решения!

 

Политическата криза, в която се намира страната ни задължава предварително (преди изборите) да сме готови с конкретни мерки. Ние от БСП и коалиция „БСП за България“ имаме решенията! Готови сме да влезем в Народното събрание с много конкретни и работещи решения. Готвим се в две насоки: 1. спешни мерки за първите 100 дни в парламента и на правителството; 2. бюджета за 2022 г. и прогнозната тригодишна рамка към него.

 

И мерките и бюджета трябва да са по-социални и да подпомагат и хората, и бизнеса в тази тежка криза. Акценти ще са: инфлацията, цените, доходите и помощта, която държавата може и е длъжна да окаже на икономиката и на семействата.

 

Събрахме информация и опит за това, което се прави в други европейски държави и предлагаме няколко неща, които в момента обсъждаме със социалните партньори (синдикати и работодателски, браншови организации). Сред тях са намаляване на ДДС за енергоносителите и за храните от малката потребителска кошница. Това е едновременно помощ и за производителите, и за всеки от крайните потребители. А също и създаване на специален фонд със средства от свръхпечалбите, които са натрупали производителите и търговците на енергия, който да се ползва за подкрепа и подпомагане на бизнеса и на домакинствата. Има и такива мерки които да гарантират например 200 kWh електроенергия от страна на държавата за енергийно бедните семейства, които трудно могат да посрещнат зимата, а също и да се осигури определено количество енергия за покупка, с предимство за фирми, които оперират на българския пазар, за родното производство.

 

За БСП като лява партия са от изключителна важност доходите на българите (особено на най-бедните) и изяждането им от инфлацията, затова разглеждаме и ще предложим варианти за повишаване на минималната работна заплата, за определяне на понятието "енергийно бедни" и начинът, по който тези българи да бъдат справедливо компенсирани.

 

Обективно гледайки на ситуацията, трябва да признаем, че в тази сложна политическа ситуация, довела до трети Парламентарни избори, най-адекватно се държи БСП. От партия не е имало хора, които са били министри на Борисов или са ставали омбудсмани с негова подкрепа. БСП трябва да играе сериозна роля в бъдещото правителство, защото само тя може да е гаранция, че то ще води социална политика. Само БСП може да спре продължаващото настъпление на либералния икономически модел, който е видно че доминира в програмите и публичното говорене на всички останали партии, включително и на новоучредените, за които е важен пазарът, а държавата я няма. Няма я и очакваната от българите една много по-социална политика. Времето показа, че БСП е лявата партия на България, която е длъжна да преведе страната през кризата, налагайки с категорични действия социалния вектор!

 

За България и за българите ще е по добре, ако в едно бъдеще правителство присъства партия със сериозна социална програма, а не с поредните популистки обещания. Няма друга партия, която да може да поеме отговорността за хората.

За това, на 14 ноември:

 

- с номер 33 за Коалиция „БСП за България“ в бюлетината за Парламентарните избори.

 

- и да не пропусна: с номер 6, за Румен Радев и Илияна Йотова, в бюлетината за президентските избори."

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. 21| 6816 |16.10.2021 Кирил Петков: Ако спрем корупцията, ще можем да строим по една АМ ”Хемус” на година . 7| 6890 |14.10.2021 Георги Атанасов: Боби Михайлов бе избран така, както Борисов в продължение на десетилетия . 0| 3508 |14.10.2021 Георги Свиленски: Разумни решения не само на думи, но и да действия . 11| 2589 |13.10.2021 Кристалина Георгиева: Към МВФ и мен има абсолютно пълно доверие
Реклама / Ads
БЛОГОВЕ