Реклама / Ads
4| 3149 |25.11.2022 НОВИНИ

Голям протест в София срещу насилието над жени

.
София
„Насилието над жени е насилие над всички“, „Стачката е право, а не престъпление“, „АМАН!“, ”Насилието над жени ще спре, само когато виновникът е наказан!“ и „Надигни глас“ гласят протестните плакати пред Съдебната палата в столицата.В Международния ден за елиминиране на насилието срещу жени протест под надслов „Нито една повече: Жени, Живот, Свобода“ събра стотици хора.

Камелия Ценева е част от организаторите на протеста. „Събрали сме се тук, защото проблемът с насилието над жени е системен и продължаваме да виждаме едно голямо безразличие от страна на властимащите“, каза тя пред БГНЕС. По думите ѝ има някакви наченки на промени, обещава се да се приемат едни промени в Закона за защита от домашното насилие. Ценева е категорична, че промените трябваше да се случат още преди години, а това така и не става. „Настояваме на първо място това да се случи възможно най-бързо и предложените промени да не се променят повече от това. Другото нещо е да се предвиди по-широко разбиране на насилието, то не е само вкъщи, не е само физическо или психологическо, то може да бъде също така икономическо, структурно, от страна на институциите“, заяви Камелия.


Протестиращите изразяват солидарност с всички, преживели или станали жертва на насилие, основано на пола, но също така са съпричастни и с иранските жени, които вече повече от два месеца се броят за своите права, свобода и живот. Организаторите на протеста апелират за реализирането на кризисни и консултативни центрове във всяка област на България, а също и за разширяване на събирането и изготвянето на официална статистика за проблема с полово-базираното насилие, предаде БГНЕС.


Всяка трета жена на възраст 18 - 29 г. е била насилвана от настоящ или бивш партньор. Сред жените на възраст 18 - 74 години 11,9% са преживели поне един случай на физическо или сексуално насилие някога през живота си като възрастни; 20,5% са преживели насилие от интимен партньор (психическо, сексуално и физическо насилие, в това число заплаха). 12,2% от жените са преживели сексуален тормоз на работното място от мъж, с когото са в професионални взаимоотношения. 28% са преживяли физическо или емоционално насилие в детството си от един от двамата родители. Две от три жени смятат, че насилието над жени от страна на интимните им партньори в България се среща много или доста често.


Това накратко са данните от изследването на Националния статистически институт (НСИ) за насилието, основано на пола. Те бяха представени днес - Международния ден за елиминиране на насилието срещу жените.


Младите жени (между 18 и 29 години) са изложени на най-голям риск от насилие от интимен партньор в сравнение с жените от други възрастови групи. 36,3 на сто от жените на тази възраст са била насилвани от настоящ или бивш партньор. Сред жените на възраст 30 - 44 г. преживелите насилие от партньор са 22,5%. С нарастване на възрастта делът на жените, които споделят за този тип преживявания, намалява до 13,9% в групата 65 - 74 г.


Резултатите от изследването показват, че интимните партньори най-често извършват психическо насилие. То се изразява в емоционално насилие и контролиране на поведението като: омаловажаване и унижение; забрана да се вижда с приятели и роднини; да се занимава с хобита; да напуска къщата без разрешение или заключване; заплаха за нараняване на децата или други близки; заплаха за отнемане на децата или за лишаване от родителски права; заплаха за самонараняване, в случай на раздяла и т.н.


От всички жени, които имат или някога са имали партньор, 19,4% са пострадали от такова насилие. Физическо насилие от интимни партньори са преживели 7,1% от жените, а 9.3% споделят за преживяно физическо или сексуално насилие от страна на настоящи и/или бивши партньори.


Почти всяка десета жена на възраст 18 - 74 г. (9,5%) споделя за преживяно физическо (включително заплахи) или сексуално насилие от хора в домакинството, като 6,9% са преживели физическо насилие (включително заплахи), а 2.6% - сексуално.


За сексуален тормоз на работното място споделят 12,2 на сто от анкетираните. Като този тормоз включва всяка форма на нежелано вербално или физическо поведение от сексуален характер в работната среда, водещо до нарушаване достойнството, обида или унижение. В тази графа попадат неуместни погледи, докосвания, коментари, шеги, предложения или покани. Извършител може да бъде всяко лице, което има професионални отношения с пострадалата жена - ръководител, колега, както и лице, което не е служител, например клиент, пациент, доставчик и др.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2707 |25.11.2022 БСП отново не подкрепи удължаването на концесията със ”Софийска вода” в София за нови 8 години . 0| 2824 |25.11.2022 Започна протестът пред Събедната палата в защита на зверски пребитото куче Мечо . 2| 2862 |25.11.2022 Спипаха нова група нелегални мигранти на входа на София . 2| 4000 |24.11.2022 “БОЕЦ” протестират пред НС заради “хартиената коалиция”. Сблъскаха се с НСО

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads