Реклама / Ads
3| 16560 |24.02.2024 ГЛАСЪТ

„Грандиозните руски победи: Радуйся русский народ, царю Путину слава!“. Украинците - новите спартанци

.
Ужасът на войната...
Кавичките в заглавието са задължителни. Има времена и събития, които трудно се вместват в обикновените понятия, с които боравят хората в своето ежедневие. Такава е войната, например. Как се описва една война? Когато персите нападат гръцките полиси през 499 г. пр. Хр. те обявяват, че защитават своята империя. Дори когато многохилядната им армия се сблъсква с коравите 300 спартанци при Термопилите, те отново твърдят, че идват с добри намерения.
 

Русия води 12 войни с Османската империя преди т.нар. „освободителна“ през 1878 г., но ние говорим само за 13-та, последната, без да се интересуваме, защо преди това освободителката не е искала да ни освободи? Раковски, Дякона, Ботев, Стамболов, Захари Стоянов са знаели защо. Време е и ние да проумеем това.


.
Оттук са минали руските "освободители"...

 

Хитлер напада Полша. И Сталин напада Полша и твърди, че това е справедливо. Когато Хитлер напада Съветския съюз, Сталин си променя мнението, а Хитлер обявява, че ще освобождава руснаците от комунизма. Не успял да изпълни „мисията декомунизация“ – бил разбит.

Днес Путин ни „убеждава“, че Полша  сама си била виновна за хитлеровата агресия, а той напада Украйна, за да защити Русия.

Украинците са новите спартанци. Виждаме го при Мариопул, Буча, Авдиивка, Одеса… Дали Зеленски е Темистокъл – не знам. Кръгът се затваря. И за руската армия наближава мигът на украинската Саламинска битка… Със завоевателите тя се повтаря периодично.


.
Мъката...

 

***

В Русия убиха Алексей Навални. След това властите отказаха да предадат тялото му на майка му. Заплашват я да го заровят някъде в затвора отвъд Полярния кръг и никой да не знае къде е гробът му. Така би постъпил Сталин. И Путин.

 

***

Навални: Основният проблем в Русия е, че държавата се е превърнала в мафия - в онзи италиански смисъл на думата, когато всички са обвързани един с друг. Единствената разлика е, че в Москва няма място, което да побере всички наведнъж.

 

***


.
Да спасяваш е част от войната...

 

Навални: Революцията е неизбежна.

Просто защото повечето хора разбират, че тази система е грешна. Когато присъствате на събрание на служители, повечето от разговорите са за това кой колко е откраднал, защо нищо не работи и колко ужасно е всичко.

 

***

Навални: Бих простил на Путин много неща, ако беше руският Ли Куан Ю (сингапурски политик и премиер на Сингапур, борец срещу корупцията и създател на сингапурското „икономическо чудо“).

Да, щеше да наложи тоталитарна политика, но в същото време щеше да вкара мошениците в затгвора. Но Путин не може да стане руският Ли Куан Ю. Той дори не може да стане руският Лукашенко.

 

***

Навални: Струва ми се, че Путин има идеологическа обосновка за това, което прави: Всички сме корумпирани, но сме патриоти.

Спечелихме олимпиадата, пеем „С чего начинается Родина“ и винаги ставаме прави започне ли „Господа офицеры“.


.
"Освободителите" - снимка за спомен...

 

***

Една история, която един народ не забравя: Легендарният израелски разузнавач Ели Коен, обесен през 1965 г. в Сирия, е заровен от властите в Дамаск на 30 метра дълбочина в специален бетонов бункер, намиращ се в секретна военна част. За да не бъде върнато тялото в Израел и евреите да почитат своя герой, обявен от мнозина за светец, отдал живота си за Родината. Само че той наистина е почитан като такъв…

 

***

Откъс от либретото на операта „Борис Годунов“, композитор Модест Мусоргски:

 

НАРОДA

 

Уж как на небе солнцу красному
слава, слава!
Уж как на Руси царю Борису
слава!
(Торжественное царское шествие из собора. Пристава ставят народ шпалерами.)
Живи и здравствуй, царь наш батюшка!
Радуйся, люд! Радуйся, веселися люд!
Православный люд!
Величай царя Бориса и славь!

 

НАРОДА

 

Точно като червеното слънце в небетослава, слава!

Точно както в Рус за цар Борис

слава!

(Тържествено царско шествие от храма. Плистъвът подреждат многолюдието в шпалир.)

Живей и пребъди, бащице наш царю! Радвайте се, хора!

Радвайте се, радвайте се хора! Православни хора!

Величайте цар Борис и го прославяйте!


.
"Царь" Путин, който обича войната...

 

"Царь" Володя - пародия и гротеска. Но стотиците хиляди жертви са реалност.

 

***

Мусоргски е създал и цикъла „Песни и пляски о смерти“. Подходящи за днешния ден на Русия.

 

Великият композитор е казал още: Не се молете за цар Ирод! Божията майка не разрешава.

 

Огнян Стефанов

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 29| 13572 |22.02.2024 Стига шикалкавене: Ще бъдат ли арестувани Цацаров, Гешев и Сарафов, както е редно, според самите тях? . 23| 11567 |21.02.2024 Аман от цинизъм: Това лице се сравни с Навални! Няма ли пощада? . 37| 12413 |20.02.2024 Да посочим най-сетне българския Путин, без когото България ще е отличник по всичко. Вижте Бургас . 16| 10121 |19.02.2024 Мартин Нотариуса е бил агент-информатор на службите. Знаели ли са Борисов, министри и шефове в МВР?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads