Реклама / Ads
0| 4036 |07.08.2022 НОВИНИ

Григор Сарийски: Инфлацията ще я видите най-добре по джоба си и по цените в магазина

.
Григор Сарийски
Инфлацията ще я видите най-добре по джоба си и по цените в магазина. Когато говорим за алтернативите за инвестиция, не е за пренебрегване фондовият пазар. Това коментира по БНТ Григор Сарийски от Института за икономически изследвания към БАН.

"Когато говорим за недвижими имоти ми направи впечатление, че има доста сериозен ръст на разрешителните за строеж. Може да има увеличение на предлагането и съответно забавяне на ръста на цените", каза Григор Сарийски.


Той обяви, че инфлацията средно за ЕС е 9%, докато в източната и централната част на Европа инфлацията е двуцифрена. "Когато говорим за спестяванията имайте предвид, че това е една сравнително малка група от българското общество, която наистина има спестявания, които се увеличават. Но реално инфлацията изяжда от тези доходи, това, че номиналът на парите става повече, не означава, че хората успяват да запазят покупателна способоност", обясни Сарийски.


17 процента е годишната динамика на индекса на потребителските цени, заяви Адриан Николов от Института за пазарна икономика. Според него от голямо значение е сектора за който се прави анализ. "Има сектори от типа на IT, които добавят по няколкостотин лева месечно, но има и сектори от типа на хотели и ресторанти, които по-скоро са блокирали откъм ръст на заплатата", обясни Николов.

 

"Много домакинства, които имат достъп и имат необходимия доходен критерий, не се възползват от социалната помощ за отопление. Има едно незнание, може би едно нежелание или срам от социална помощ", каза още той.


Той изрази мнение, че няма смисъл хората да обръщат парите си в евро, а вдигането на лихвите по кредитите ще е до време. "Алтернативата е в различни категории, дали ще си купите имот или ще ги вложите в индексни фондове. Депозитът е единственото нещо, при което имате гаранция. Най-разумният подход е, ако имате разходи за дълготрайно потребление, като ремонт или да си купите техника, по-разумното е да похарчите част от парите си сега, отколкото да ги влагате в такива алтернативи", разясни Сарийски.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2735 |05.08.2022 Министър Стоянов заговори за “газовата криза” и инфлацията със синдикатите . 0| 3727 |01.08.2022 Reuters: Възможен приоритет за кабинета “Донев” - овладяване на инфлацията, но и ново сближаване с Русия . 0| 12640 |22.07.2022 Григор Здравков: Записът ”Ало, Банов” е автентичен . 0| 2986 |16.07.2022 Кристалина Георгиева зове за спешни действия за борба с инфлацията

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads