Реклама / Ads
2| 2802 |08.11.2022 НОВИНИ

Явор Колев разобличи твърденията на София инт Велд, че програмата ”Пегас” се използва за незаконни цели

.
Явор Колев Източник: БГНЕС
Експертът по киберсигурност Явор Колев разобличи твърденията на евродепутатката София инт Велд, че софтуерната програма ”Пегас” се използва за шпионски и незаконни цели на територията на ЕС.

Според изказване на Велд малко по-рано, България и Кипър са нещо като разпределителни точки за този софтуер. Люксембург предоставя възможност на разработчиците на програмите да извършват финансови дейности, Ирландия им осигурява благоприятни финансови условия, Малта е станала дом за собствениците на дружества за разработка на такъв софтуер, като им дава ”златни” паспорти (гражданство срещу инвестиции - бел. кор.).

 

По нейните думи най-големите нарушения са установени в Гърция, Унгария, Полша и Кипър. Според нея с използването на такива програми се създава зона на беззаконие, защото в Европа липсват достатъчно правила. Необходим е европейски надзор, а Европол трябва да разследва случаите на политическа злоупотреба с подобни програми.

 

“Пегас” е софтуер, който се инсталира на мобилни устройства и се използва за подслушване, обясни експертът по киберсигурност Явор Колев.

 

"Този софтуер се продава от израелската държава на правоохранителни агенции по цял свят. Няма нищо незаконно в това, когато се използва от правоохранителни агенции. Когато попадне в държави с по-специфични режими, какъвто е тоталитарния, те биха могли да бъдат използвани от техните правоохранителни служби за нарушаване на правата на гражданите им или по-специално на опозицията им".

 

"За страните от ЕС, такава опасност няма, защото правоохранителните агенции се контролират от обществото, парламентите и т.н. За една демократична държава това е съвсем нормално", категоричен е Колев.


"Всички служби по-света използват подобни софтуери, за да контролират организираната престъпност, тероризма и незаконни действия срещу държавата и обществото. Съвсем нормално е да се използват такива инструменти", допълни той.


"Ако подобен софтуер попадне в ръцете на недобронамерени престъпни групи, той би могъл да бъде използван срещу конкуренции и т.н., но израелската държава много стриктно следи за продажбата на софтуера, за да се разпространява там, където трябва", обясни експертът по киберсигурност.Констанца Илиева

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 2924 |07.11.2022 Източници от земеделското министерство алармират за нагласени обществени поръчки. Какво прави Явор Гечев? . 7| 11797 |04.11.2022 Нинова поиска парламентът да освободи Явор Божанков от Правната комисия . 7| 6418 |04.11.2022 БНБ разобличи Костадинов: Няма доклад, че България не е готова за еврозоната . 3| 2796 |28.10.2022 Кольо Колев: Следващи избори ще донесат по-малко крясък

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads