Реклама / Ads
25| 7566 |01.10.2023 НОВИНИ

Илиян Василев: Идва ми в повече нравоучението и искането на оставки от ГЕРБ и по-специално от Делян Добрев

.
Източник: личен архив
Във времена на криза всичко се усилва, и отрицателните и положителните качества. Но ми идва в повече нравоучението и искането на оставки от ГЕРБ и по-специално от Делян Добрев, човекът, който пряко носи отговорност за днешния кошмар в енергетиката, защото той не е плод на последните две години или два месеца. А Добрев е във властта поне от 10 години в различни качества.
 

Още от зората на климатичния преход и ВЕИ революцията, стана ясно, че ЕК ще търси преход, без много, много да се съобразява с реалностите на пазара - защото Германия вярваше, че ЕС ще изнася не само климатични политики, но и технологични решения за реализацията им.


Оставям настрана абсурдите в политиката на ЕК, която ориентира средните стандарти на ЕС политика по това, което иска и е по мярата на Германия, с ясното съзнание, че Германия греши. Въпросът е защо ГЕРБ пропиля години, първо за да не позволи подобно унифициране /за големи и малки еднакво/ на климатичните политики, които се приемаха през години с гласа на Борисов, на Добрев и на Петкова. Второ, защото когато бе оставен прозорец за български план - как най-добре ние да преценим /за да избегнем общите матрици/ че ще постигнем климатичните цели както сами преценим за най-добре - изпуснахме срока - ако не се лъжа беше до 2019-20 година и накрая попаднахме в най-лошата хипотеза - общата матрица на ЕК - със силно ограничени зони на маневриране.


ЕС през ЕК настоява и българските потребители през либерализацията и интеграцията ни в европейския пазар да плащат германските цени, които отразяват тамошни главозамайващи инвестиции на принципа проба-грешка /нещо, което България просто не може да си позволи/, и решите да премахнете, без да влизате в подробностите - как и кой точно и са какъв темп, ЕДИНСТВЕНИЯ източник, който гарантира 100 процента непрекъсваема независима електроенергетика, като на всичко отгоре поливате с европари и местната гранд корупция в прекъсваемата енергетика и нещата излизат извън конрол. Всички чакат 3,5 милиарда лева като чичо Скрудж и няма сила, която да ги спре по пътя на тяхното усвояване. В момента енергетиката ни е в режим на свободно падане, по-точно пред влизането в такъв режим.

Както при зърнопроизводителите - има огромна разлика между едрите юнаци, които усвояват големите субсидии и малките и средните - и на правителството му трябваше време за да се ориентира в ситуацията и отговори с позитивна дискриминация - големите да се оправят, ще помогнем на малките.


Същото е в енергетиката - разбирам, че матрицата на ПВУ е ригидна и трябва да се отмятат квадратчета и възможни отговори в рамките на "да"., няма технологична неутралност, няма възможност за последваща промяна, ако нещата излязат извън контрол. Абсурд е да не се посочи, че въглищната енергетика не е едно цяло, което заслужава да бъда защитавано и спасявано ен гро. ТЕЦ овете в Бобовдол и Перник /двата териториални плана/ не могат да бъдат защитени и трябва да бъдат закрити, защото собствениците отдавна пропуснаха момента за модернизацията и за намаляване на парниковите емисии. Ако централите нямат причина за съществуване, такава нямат и мините. Просто е.


Същото е с Брикел и ТЕЦ Марица 3 на Ковачки, особено абсурдно е, че протестиращите искат оставка на сегашния министър на енергетиката, който няма как да носи отговорност за проблема, а не искат оставката на шефа на енергийната комисия, когото Анти-Корупционния Фонд уличи в лобизъм в полза на реалния убиец на въглищната енергетика у нас Ковачки. Именно с помощта на политическите си покровители - ДПС и Борисов, той системно подкопаваше доверието и бъдещето на цялата въглишна енергетика и на практика занули и доверието на Брюксел в това, че у нас има хора, които могат да се опитат да реализират климатичния преход без да лъжат.

 

С помощта на покровителите си, един от които и самия шеф на енергийната комисия в Парламента, който сега громи правителството и енергийния министър и зове президента за брутална намеса през Консултативния съвет по сигурност,, Ковачки системно лъжеше и другите съзнателни мениджъри на въглищна енергетика, като сам си мереше замърсяванията, сам се отчиташе за емисии. Накрая случайно родителите на шефа на енергийната комосия се оказват по-състоятелни с няколко милиона всяка година именно през "услуги" за замърсяващите ТЕЦ на Ковачки. Случайно. Но нали заради тези игри на Ковачки, и отказът на ГЕРБ да намери решения и осигури бъдещето за добрата и модерна част от българската въглишна енергетика /ТЕЦ Марица Изток 1 до 3 и от там Мини Марица/, и да спре бруталните замърсители на Ковачки. И сега правителството допуска грешка да обещава ен гро, че до 2038 година щяло да има въглищна енергетика - но трябва ясно да се каже - коя част ще остане, и че централите на Ковачки няма повече да могат да се крият зад общата фасада "българска въглищна енергетика" и инвестициите в ТЕЦ Марица Изток 1 до 3.


Делян Добрев да бъда така добър да си подаде оставка, защото сегашната ситуация е резултат именно на игрите на Ковачки с емисиите, за които става реч в разследването на Анти-Корупционния Фонд. Хекимян и Сарафов скриха разследването и не го излъчиха, но от това нещата не се промениха. Няма как цялата въглищна енергетика да остане, няма как всички топнали пръст в кацата с мед сега да бъдат съдници и да останат в бяло.
В организма има гангрена и тя трябва да изчистена до дъно.


За съжаление, както казах съм песимист. На двамата свързани тясно с прокремълски позиции и открито ползващи организациите си за политическо влияние /Ваня Григорова и Антон Хекимян са еднотипен проблем - единият профсъюз, другия медия/, профсъюзни лидери - изобщо не им е до интереса на работниците. Ако им гарантират това, което вземаха досега от мините, че ще го вземат от ВЕИ - първи ще скочат да търсят помирение и усвояване на парите. ВЕИ лобито, без тези 3,5 милиарда са обречени, пазарът ще ги изхвърли - тоест за тях парите са въпрос на живот и смърт. И както казах никой не остава да му пука за енергийната ни система, за сигурност, за конкуренция, цени и т.н. Груповият егоизъм в България достигна своя връх. Няма стратегическо и системно мислене. Следствие започваме да внасяме ток, цените немски и back to the early 90s.

 

Илиян Василев, Facebook