Реклама / Ads
25| 4625 |10.01.2015 НОВИНИ

Йовчев: Проблемът с тероризма е предимно социален

.
Бившият вицепремиер и вътрешен министър Цветлин Йовчев Източник: Булфото
Нито една държава не е в състояние да се справи с такъв проблем, какъвто е тероризмът. Справянето може да стане само в добро взаимодействие между различните държави.
 
Това заяви бившият вицепремиер и вътрешен министър Цветлин Йовчев пред БНР. Според него, за да се противодейства ефективно на тероризма има две насоки. Първо - това са причините, които водят до това определени хора да извършват терористични действия. Вторият аспект са всички мерки, които са насочени за преодоляване на последствията на тези действия.

"Не бива да бъде търсена реалия между религията и тероризма. Проблемът е преди всичко социален. Определени хора не могат да се социализират в обществото", обясни Йовчев. Към момента има хора, които идват в Европа, които искат да споделят стандарта на живот, но не искат да споделят ценностите на тези общества, в които идват. Според Йовчев трябва да се изгради обща мултиетническа ценностна система.

Проблемът е изключително тежък. Особено в големите европейски градове има групи от хора, които живеят изолирани. Трябва да имаме ефективни интеграционни програми, подчерта експертът. Европа трябва да се замисли какъв е прагът, при който може да има свободно движение на хора. Това че младежи отиват да се бият в Близкия Изток също е предизвикано от социалния проблем. Йовчев отново подчерта, че ролята на успешна интеграционна политика е изключително голяма.

В средносрочен план трябва да се помисли за укрепване на капацитета на структурите, които се занимават с проблемите, защото се намираме в нова реалност, каза Йовчев. Според него в момента няма нито една европейска служба, която да може да контрира терористичната дейност.

Във вътрешен план бившият министър препоръча да се укрепи потенциалът на центъра за борба с тероризма, който има координиращи функции. Като трето условие той посочи да влезе в сила законът за защита на националната сигурност. "Той ще може да позволи да гарантираме националната сигурност на законова основа", аргументира се още Йовчев.

Всяка една промяна трябва да е силно мотивирана, за да се знае какъв резултат ще доведе. Още повече, че при всяка една промяна има период на напасване, смята ексминистърът. Когато правим промяна, трябва да имаме визия за цялостните последици за обществото.

Бежанската вълна е голяма опасност, заяви Йовчев и каза, че е така и от гледна точка на хуманитарния аспект - като брой хора и от гледна точка на тероризма. "У нас могат да влязат опасни хора. Когато бежанският поток стане прекалено голям, службите няма да могат да проверяват всеки, който навлиза. Ако се изпуснат нещата на границата, може на ден да навлизат по 200 души", каза Йовчев и добави, че това би означавало да навлязат много хора, които не знаят езика и не могат да се социализират.

"За опазване на границата към момента не може да бъде включена армията. Военнослужещите нямат никакви правомощия, а за да ги имат трябват законодателни промени. Нямаме военнослужещи, които да имат съответната подготовка за охрана на границата", каза експертът. Според него военнослужещите няма да бъдат по-малко поставени в рискови условия, отколкото полицаите. Също така ще бъде грешка, ако дори на 100 м от границата бъде изтеглена охраната. Ако изпуснем в момента кризата с бежанците, това ще е голям проблем за България, категоричен е Йовчев. Според него бежанският натиск е нараснал два пъти.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5375 |09.01.2015 Ксавие дьо Кабан бори тероризма със стихове на Пол Елюар . 30| 4964 |09.01.2015 Станишев осъжда тероризма на митинг в Париж . 2| 4156 |08.01.2015 Европейските министри умуват мерки срещу тероризма . 2| 4269 |08.01.2015 Европарламентът ще дебатира извънредно за тероризма

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads