Реклама / Ads
1| 4933 |04.05.2016 НОВИНИ

ЕК иска да се отменят визите за турци и косовари

.
Европейската комисия подкрепи отмяната на визовия режим за граждани на Турция и предлага на Европейския парламент и на Съвета на ЕС да го отмени, съобщи заместник-председателят на Комисията Франс Тимерманс.

Той отбеляза, че Турция все още не е изпълнила пет от 72-те изисквания, необходими за въвеждането на безвизов режим, но очаква това да се случи в ускорен порядък. Предложението на ЕК е визите да отпаднат от юни тази година. Тимерманс уточни, че се въвежда и механизъм за "бърза отмяна" на виза, ако съответното европейско правителство прецени, че има проблем, съобщи БНР.

 

През последните седмици Турция постигна забележителен напредък. Предстои още работа и тя трябва да се свърши бързо, но ако Турция задържи постигнатото и продължи със същото темпо, могат да изпълнят останалите изисквания.

 

Турция все още не е привела антитерористичното си законодателство съгласно стандартите на Съвета на Европа за спазване на човешките права. Тя закъснява и с реформата на антикорупционните си закони, защитата на личните данни, съдебното сътрудничество и връзките с Европол. 6-ият неизпълнен критерий обаче ще отнеме повече време, уточни Тимерманс:

 

На Турция се дава време до края на годината, за да подобри своите паспорти така, че да покрият най-новите биометрични стандарти. До тогава нито един турски гражданин няма да влезе в ЕС без виза, освен ако няма биометричен паспорт с електронни данни за снимката и пръстовите му отпечатъци.

На практика много малко турски граждани ще могат да се възползват от безвизовия режим, защото в Шенгенското пространство без пропуск ще могат да пътуват само хора с модерни паспорти с биометрични данни, които не са въведени повсеместно в Турция.

ЕК предложи също държавите от ЕС, които решат временно да не приемат мигранти, да плащат по 250 хиляди евро за неприет бежанец. Промяната е предложена като част от измененията на регламента от Дъблин. Според предложените промени и занапред държавите от ЕС, където мигрантите първо са пристигнали, ще трябва да разглеждат молбите им за убежище.

 

Брюксел позволи и ново изключение от правилата на Шенген за Германия, Австрия, Швеция, Дания и Норвегия. Те ще имат право да продължат временните частични проверки по вътрешните си граници още 6 месеца. Шенгенското пространство по принцип не позвлява вътрешен граничен контрол. Мярката се определя като извънредна съгласно Кодекса за Шенгенските граници. Процедурата се задейства след доклад на Еврокомисията, според който Гърция все още има проблеми с охраната на външната граница на ЕС по Шенгенските стандарти. Решението идва въпреки затварянето на т.нар. "Балкански път" на мигрантите през сухопътната граница на Гърция към Западна Европа.

С друго решение Комисията обяви Република Косово за напълно готова за отпадане на визите.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 4393 |04.05.2016 Брюксел иска глоба от €250 хил. за неприет бежанец от страна-членка . 3| 4165 |04.05.2016 Брюксел предлага днес премахване на визите за Турция . 3| 4308 |03.05.2016 В Хасково и Харманли също искат забрана на бурките . 2| 4104 |03.05.2016 Марешки внася подписка за свикване на референдум

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads