Реклама / Ads
6| 5162 |19.09.2022 НОВИНИ

Иван Костов: Преходът още не е завършил. Ще настъпи, когато постигнем върховенство на закона

.
Иван Костов
Политиката отвътре не е като политиката отвън. Това каза бившият премиер Иван Костов по БНР по повод новата му книга.

 "Показва се само това, което обществото би искало да види. Вътре са истинските мотиви и двигатели. Опитал съм се да не разгледам личностни конфликти или характеристики. Сред мотивите ми да я напиша е, че много хора  влизат в политиката и стават министри, заместник – министри и депутати, без да имат политическо минало и битие. Те не знаят какво е политиката.

 

Идеята ми е да се опитам да им покажа какво точно е тя. Според мен, влизащите в политиката не са наясно какво се очаква от тях, не знаят, че ще носят отговорност и ще правят трудни избори. Истинската политика  е внимателно фокусирано усилие върху събития, на които може да се въздейства. Хората, които са тръгнали да се занимават с това, трябва да го знаят. Ако не могат да издържат изпитанието, трябва да могат да се оттеглят".

 

Тежки неща трябваше да се понасят, призна бившият премиер. "Налагаше се понякога да избираме по-малкото зло. Може би решението за подкрепа на НАТО за възпиране на Милошевич в опитите му да обезлюди Косово, беше от най-трудните".

Мотивите на хората да участват в политиката са различни – кариеристични подбуди, израстване до някакви позиции в обществото, дори забогатяване и злоупотреба с власт, обясни авторът.

 

"Има много техники за тестване на мотивацията на хората, но дори и тя може да се изиграе от един добър актьор. Аз не съм разочарован, защото съм очаквал да се случат всякакви неща. Никога не съм си мислел, че хората в политиката се движат от идеални подбуди. В СДС през 90–те години имаше  разнородна мотивация, липсваше обща идеология. След като се махнат комунистите от власт, всеки си представяше по различен начин изграждането на бъдещето. Не съм очаквал, че всички хора около мен имат правилни идеи и знаят как да ги реализират".

 

Хората имаха респект, но не и страх от мен, каза Костов. "Никого не съм преследвал и санкционирал. Накараха ме на сила да стана лидер на СДС. Аз никога не съм имал желание. Бях си експерт, който се занимава с икономика и иска да помогне на политическата сила със своята експертиза".

 

Елитът на комунистическия режим разбира от битки, психически атаки и издевателства върху хората, отбеляза още той. "Те знаят как да бранят властта. Бяха политически организирани. Мощното въздействие на медиите, които бяха в техни ръце, също оказваше влияние".

 

Нямахме представа как се брани една многопартийна демокрация, заяви Иван Костов. "През 1997 година имаше проблясъци в някои хора. През цялото време бяхме по-слаби от посткомунистическата общност, която саботираше прехода, а и все още го прави. Преходът още не е завършил. Неговият край ще дойде, когато се постигне една от основните ценности на ЕС - върховенството на закона.

 

Ако го няма това върховенство, дори да има многопартийна демокрация, тя се изражда. Необходимо е гражданското общество да стане по-силно от посткомунистическата общност", заяви Иван Костов. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2621 |18.09.2022 Адмирал Ефтимов: Всички се нуждаем от придобиване на ново въоръжение и техника . 0| 2888 |17.09.2022 И Вучич идва в България за откриването на интерконектора на 1 октомври . 0| 2531 |17.09.2022 Иван Таков: Нека любовта към нашия дом да ни води към мъдри решения за София . 1| 2534 |16.09.2022 Иван Таков: БСП в СОС има два приоритета тази есен - отопление на достъпна цена през зимата и социален бюджет за 2023 г.

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads