Реклама / Ads
8| 2540 |22.02.2024 НОВИНИ

Иван Таков: Започваме консултации за приемане на доклада за референдум за запазването на Паметника на Съветската армия

.
Групата на БСП
След това ще видим кой е издал заповедта за нарязването на фигурите на монумента и каква отговорност за унищожаването на държавна собственост на стойност над 20 милиона лева ще бъде понесена, заяви председателят на БСП - София
 

Още от днес започваме консултации с останалите политически групи в Столичния общински съвет за приемане на доклада за местен референдум за запазването на Паметника на Съветската армия на неговото място в Княжеската градина. Това съобщи председателят на БСП - София и на групата на социалистите в СОС Иван Таков след края на днешната сесия на Столичния общински съвет. На брифинг заедно с общинските съветници Пламен Данаилов от "Има такъв народ" и Деян Николов от "Възраждане" той припомни, че докладът е внесен преди повече от два месеца в Столичния общински съвет.

 

"Тогава го подписахме ние и групата на "Възраждане" в цялост. Сега към нас се присъединяват и колегите от "Има такъв народ", които винаги са отстоявали референдумите като демократичен инструмент за решаване на важни въпроси в града, коментира Иван Таков. - Радвам се, че най-накрая разумът в Столичния общински съвет надделя и започваме да работим. Нашият доклад за референдум за Паметника на Съветската армия ще бъде първият тест за кмета и за останалите политически групи в СОС за това дали наистина искат да чуят мнението на гражданите".

 

Иван Таков добави също, че решението на българския съд за скоростното транжиране на монумента в Княжеската градина в средата на декември миналата година е съвсем ясно: "Демонтажът е незаконен, затова и изпълнението беше спряно. Сега трябва да чуем мнението на гражданите чрез местен референдум. А след това да видим кой е издал заповедта за нарязването на Паметника на Съветската армия и каква отговорност за унищожаването на държавна собственост на стойност над 20 милиона лева ще бъде понесена".

 

В изказване от името на група в началото на сесията заместник-председателят на БСП - София Диана Тонова постави три въпроса на кмета Терзиев за проведения парад на омразата "Луковмарш" миналата събота. Социалистите в СОС излязоха с официална позиция срещу шествието веднага след провеждането му, а на днешната сесия настояха за отговори на конкретните им въпроси. Диана Тонова се обърна към политическата група на ПП-ДБ-СС с думите: "Свидетели сме на парад на политическото лицемерие. Всички широко си затворихте очите пред едно честване на убийци, които са отнели живота на милиони през Втората световна война" и постави въпросите: "Защо беше позволено шествието на омразата да премине по бул. "Витоша" и едва при НДК беше "занесена" заповедта за прекратяването му. Кой носи отговорност за неизпълнението на заповедта на кмета и какви санкции ще понесе за проведеното шествие в София, въпреки забраната? И кое от двете е вярно - не беше по силите на кмета или той не пожела да спре фашистката демонстрация по улиците на София? Ако е първото - значи кметът не става за длъжността, а ако е второто - е проява на лицемерие или страх".

 

Диана Тонова добави, че опасни идеологии като фашизма избуяват във времена на слаби и неможещи политици. "На политици, чиито думи се разминават с действията. На нерешителни политици, които се страхуват да ги спрат. Или не искат да ги спрат, но лъжат гражданите за обратното", завърши тя.

На днешната сесия бяха гласувани и приети отново докладите за избор на заместник-председатели на СОС и за председатели, заместник-председатели и състав на постоянните комисии. Така заместник-председател на СОС от групата на Местна коалиция "БСП за България" ще бъде Диана Тонова. Четири от комисиите ще бъдат водени от общински съветници от групата на социалистите. Иван Таков ще бъде председател на комисията по транспорт и пътна безопасност, Ваня Григорова - на комисията по здравеопазване и социална политика, Иван Виделов - на комисията по местно самоуправление и нормативна уредба и Николай Велчев - на комисията за връзки с гражданското общество. Освен това бяха обявени и сформираните политически групи в СОС и техните ръководства. Председател на групата на Местна коалиция "БСП за България" е Иван Таков, негови заместници са Диана Тонова и Ваня Григорова, а секретар е Иван Пешев.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 2609 |22.02.2024 Искрен Арабаджиев, ПП-ДБ: Виждаме проблемите в съдебната система, които си стояха дълбоко и тихо . 1| 2716 |22.02.2024 Икономистът Калоян Стайков за строежа на 7-и и 8-и блок на АЕЦ "Козлодуй" . 11| 5341 |22.02.2024 Майката на Навални видя тялото на сина си. Изнудват я да го погребат тайно /видео/ . 6| 3015 |22.02.2024 Политико: Шпионирали са българската евродепутатка Елена Йончева

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads