Реклама / Ads
0| 3697 |26.09.2023 НОВИНИ

Иво Христов: Критично мислене или болезнена мнителност, това е дилемата в ерата на постистината

.
Темата „киберсигурност“ изглежда особено гореща месеци преди европейските избори. Когато говорим за избори, говорим и за кибератаки. Последните се превърнаха в предпочитано средство за намеса в европейския изборен процес. Намесата в изборния процес чрез изкуствен интелект е факт, който рискува да постави под въпрос цялата достоверност на информацията и легитимността на нашите демократични институции.
 

Това каза Иво Христов, член на Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП (S&D), в началото на провелото се днес събитие в Европейския парламент, поставящо началото на Европейския месец на киберсигурността (ECSM) 2023 г.

 

Конференцията бе организирана от Генералната дирекция за иновации и техническо обслужване на Европейския парламент (DG ITEC). Участие взеха Лоренцо Манели, генерален директор на DG ITEC, Дита Харанзова, вицепрезидент на Европейския парламент, Кристиан-Силвиу Бусой, председател на Комисията по промишленост, изследвания и енергетика в ЕП (ITRE) и Хосе Карлос Делгадо Гомес, отговарящ за въпросите на киберсигурността в Постоянното представителство на Испания в ЕС.

 

Европейският месец на киберсигурността е ежегодна информационна кампания, която се провежда в целия ЕС. Тя цели да се повиши осведомеността относно заплахите за киберсигурността, да се популяризира киберсигурността сред гражданите и организациите и да им се предостави информация как да се защитават онлайн.

 

В изказването си българският евродепутат сподели, че използването на дийпфейк технологията – видео или аудио, манипулирани с цел дискредитиране на публични личности, вреди особено много на доверието, което обществото има в политическата система. 

 

„Кампаниите за дезинформация и манипулирането на съдържание в социалните мрежи, лишават гражданите от способността им да вземат информирани решения. Може би една от най-тревожните обществени последици е ерозията на цялостното доверие в новините и информацията, подмяната на фактите с мнения. Самото съществуване на дийпфейк съдържание подхранва недоверие, независимо дали информацията е вярна или невярна. Мнителността измества критичния анализ“, каза още Христов, който е и заместник-председател на Панела за бъдещето на науката и технологиите към Европейския парламент (STOA).


За контакт с Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП:

https://www.socialistsanddemocrats.eu/


.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 3739 |26.09.2023 Мини-Тръмповете на Европа се надяват на нова вълна от евроскептицизъм . 0| 3645 |26.09.2023 Експерти предупреждават: Увеличава се употребата на опиоиди, по-смъртоносни от фентанила . 4| 3806 |26.09.2023 Адмирал Стюарт Мънч: България заема централно място в плановете за отбрана на югоизточния фланг . 2| 4379 |26.09.2023 Проф. Веселин Вучков: Нова служба паралелно с КПКОНПИ ще създаде напрежение между прокурорите и обезкърви МВР

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads