Реклама / Ads
10| 5960 |10.03.2015 НОВИНИ

МК изригна: Манипулация! В сградата на НГДЕК няма азбест

.
По повод публикувано днес отворено писмо на Училищното настоятелство на НГДЕК, Пресцентърът на Министерството на културата държи да внесе следните важни уточнения:
 
Изложените в писмото на Училищното настоятелство твърдения не отговарят на истината и целят манипулиране на общественото мнение. С цел внасяне на яснота по казуса, Ви уведомяваме:

С Решение № 904/17.11.2004 година на Министерски съвет, на Министерство на културата за нуждите на Национална гимназия за древни езици и култури безвъзмездно е предоставена собствеността на имот, находящ се на ул. „Баба" № 16, където Класическата гимназия се помещава до 17.09.2013 година включително.

 

С Решение № 400/18.07.2013 година Столичният общински съвет предоставя на Министерство на културата безвъзмездно за управление на Министерство на културата за срок от десет /10/ години общински недвижим имот - публична общинска собственост, представляващ - партер, 1-ви, 2-ри и 3-ти етаж от сграда, находяща се на ул. „Св.Св. Кирил и Методий" № 63. С Решение № 581/ 24.10.2013 г. на СОС е допълнено, че „предоставеният имот включва и прилежащият училищен двор. Конкретните образователни дейности, за които се предоставя имотът, съгласно Писмо от министъра на културата № 07-00-50 от 02.07.2013 г., са за нуждите на Националната гимназия за древни езици и култури „Константин Кирил Философ".

 

Поради закъснението на ремонтните дейности във връзка с изпълнението на проект „Реконструкция и модернизация за осигуряване на достъпна среда и провеждане на енергоефективни мерки при ремонт на Национална гимназия за древни езици и култури (НГДЕК) „Константин Кирил Философ", учебните занятия са преместени без изрична писмена заповед (което е вид самоуправство) в сградата на бившето 13-то училище, находяща се на ул. „Св.Св. Кирил и Методий" № 63. Във връзка с изложеното в писмото по отношение на изпълнението на дейностите по проекта:

 

1. Екипът за управление на проекта не е подменян по време на изпълнението на проект „Реконструкция и модернизация за осигуряване на достъпна среда и провеждане на енергоефективни мерки при ремонт на Национална гимназия за древни езици и култури (НГДЕК) „Константин Кирил Философ".

2. Обявената от Министерството на културата обществена поръчка е с предмет: Сформиране на екип за организацията, администрирането и управлението на проекти: ВG161РО001/1.1-05/2008/001-018 „Реконструкция и модернизация за осигуряване на достъпна среда и провеждане на енергоефективни мерки при ремонт на Национално училище по изкуствата „Панайот Пипков", гр. Плевен" , ВG161РО001/1.1-05/2008/001-019 „Реконструкция и организация за осигуряване на достъпна среда и провеждане на ефективни мерки при ремонт па Национално училище за танцово изкуство гр. София", ВG161РО001/1.1-05/2008/001-020 „Реконструкция и модернизация за осигуряване на достъпна среда и провеждане на енергоефективни мерки при ремонт на Национална гимназия за древни езици и култури „Константин Кирил Философ" и е обявена на 20.06.2013 година. С Решение от 16.07.2013 г. е прекратена процедурата за възлагане на обществената поръчка по обособена позиция № 3 - Счетоводител.

3. Не отговаря на истината твърдението, че сключените договори с екипа за управление на проектите са със срок 12 месеца, когато проектът е с продължителност 24 месеца. Договорите са на стойност съответно за ръководител - 28 700 лв. без ДДС и за координатор - 27 400 лв. без ДДС, общо за трите проекта. С избраните изпълнители са сключени и договори със срок до края на изпълнението на проектите.

4. По отношение твърдението, че дейността по посочените договори е приета и отчетена пред декември 2014 г., четири месеца преди приключване на проекта, следва да се има предвид следното: касае се за три проекта, изпълнявани по Оперативна програма „Регионално развитие", два от които са отчетени от Министерство на културата през декември 2014 година. Дейностите по договорите на екипа за управление са изпълнени в тяхната цялост и за възложителя, в случая Министерство на културата, е налице задължение да уведоми Агенцията по обществени поръчки за тяхното изпълнение. Твърденията в писмото показват не само непознаване на правилата за изпълнението на проекти, финансирани по Оперативните праграми, но и на правилата на провеждане на обществени поръчки.

5. По отношение това, че е назначен служител от Министерство на културата като счетоводител по проекта - същото не е закононарушение, такава законова възможност е регламентирана в Постановление № 330 от 5 декември 2011 г. на Министерски съвет.

6. Твърденията за наличието на азбест в конструкцията са несъстоятелни и не отговарят на истината, още повече че Министерство на културата е предприело всички мерки и съответно етернитовите преградни стени са били отстранени. Това е така и съгласно Протокол № 8/26.09.2014 г. от извършен Анализ на прахови проби от въздуха в помещения на Националната гимназия за древни езици и култури "Константин Кирил Философ" в София на ул."Баба" № 16 в "Модерно предградие", който е публикуван и на страницата на Министерство на културата на 24.02.2015 г.

7. Спекулация са и твърденията относно подмяната на дограмата. Проектът не предвижда цялостна подмяна на дограмата и такава не е извършвана, тъй като голяма част от нея е подменена в предишен период от ръководството на училището.

8. По отношение компрометираната гръмоотводна инсталация - Министерство на културата заявява, че се касае не за некачествено изпълнение, а за злонамерени действия, допуснати в резултат на лошо стопанисване на сградата.

9. Рампите за хора с увреждания са разположени в границите на имота, същите функционират. Достъп до училището и до асансьора има и откъм двора на училищния двор. Още повече, че вратата на официалния вход е постоянно заключена от училищното ръководство, което наистина прави рампите за хора с увреждания неизползваеми.

 

Провеждането на нормален учебен процес е в задълженията на директора на училището и на учителите от гимназията. С действията си Министерството на културата не нарушава нормалното протичане на учебните занятия, дори напротив. Заповедта за преместване на учебните занятия е 29.01.2015 година и на директора на училището е даден един достатъчно дълъг срок за поетапното преместване на учебните занятия в рамките на зимната ваканция на учениците, без това да доведе до нарушаване на учебния процес в НГДЕК.

 

Не може да бъде вменяван като отговорност на Министерство на културата фактът, че ученици не посещават учебни занятия, санкциите за такива ученици са от компетентността на училищното ръководство и то следва да предприеме адекватни мерки за преустановяване на тази порочна практика.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4733 |26.02.2015 Сградата на Класическата била умишлено повредена . 2| 4704 |14.11.2014 ДАНС претърси сградата на община Неделино . 3| 4243 |10.11.2014 Сградата на македонското правителство в пламъци . 4| 4650 |24.09.2014 Цирк в ЦИК: от БНС нахлуха в сградата

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads