Реклама / Ads
6| 8345 |09.12.2023 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Какво ще стане с имотния пазар и кога ще се спука балонът?

.
Лихвите няма да падат. Няма накъде. Оттук насетне - или ще е същото, или ще вървят нагоре. Все по-голям брой хора купуват жилища с очакването, че ще го продадат по-скъпо през годините. Все по-малко купуват, защото искат да живеят и да го ползват и все по-голям дял купуват с очакване и инвестиция. Очакването е ключово, защото колкото повече има очаквания за бъдещи печалби, толкова повече такива купувачи се появяват на един пазар. 
 

Това заяви пред bTV  Лъчезар Богданов, главен икономист на института за пазарна икономика.

 

Все по-малко жилища се строят у нас след пиковата 2022 г. По-малко от половината домакинства в страната пък имат възможност за закупят жилище.

 

“Пазарът за имоти е свързан с кредитната активност. Голяма част от купувачите си купуват имот с дългосрочен кредит. Той е голям и зависи от лихвените проценти. България е с най-ниските лихви в ЕС след Малта. Ако те се повишат, вноската се повишава и това не е нещо, което ви засяга няколко месеца напред, а над 20 години напред, защото вече има и 35-годишни кредити“, посочи той.

 

Средната лихва по ипотеките в еврозоната е около 4%, а Европейската централна банка също е повишила лихвите с четири и половина пункта за последната година и половина. У нас все още не е последвало нищо, отчете Богданов.

 

Той прогнозира, че в някакъв момент ще има корекция, но не се ангажира със срок.

 

“Все някога България ще се адаптира към тази тенденция. Защо става толкова бавно? Най-малкото, защото българските спестители все още не са се сетили, че вместо да си държат парите на нула процента доходност в търговска банка, могат да си купят, да речем, германски, нидерландски, белгийски или пък дори български държавни ценни книжа с доходност от 3 до 4,5%, които са със сходно ниво на риск – близък до нулата. Въпросът е доколко относително консервативния български спестител ще търпи парите му в банка да носят нула. Когато това се промени, очевидно лихвите по депозитите ще започнат да нарастват, туй като ще има изтичане на депозити от банките към други инвестиционни продукти. Банките ще започнат да предлагат по-високи лихви по депозитите, което означава и вдигане на лихвите по кредитите“, обясни икономистът.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 6787 |08.12.2023 Барселона - какво да видим? . 12| 5722 |07.12.2023 Георги Ангелов: Дори да започнем да внасяме друг петрол, пак цената на горивата ще е по–ниска . 17| 13314 |07.12.2023 Велинград бие по цени Малдивите и о. Мавриций за Нова година. Къде са по-човешки офертите? . 4| 9071 |06.12.2023 Важни промени за етажната собственост

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads