Реклама / Ads
0| 3528 |24.04.2022 НОВИНИ

Кирил Петков: Нестабилност в България по никакъв начин не помага на Украйна

.
Кирил Петков Източник: БГНЕС
„Там пътуванията са малко по-специални, защото е война. Ще ходим до Полша и оттам не бих казал точно маршрута, но има специална подготовка да пътуваме през нощта и да стигнем до столицата. Първо, ще си предадем каските и жилетките, които сме обещали от Министерския съвет. Малка или голяма – това е помощ. Второ, коалицията трябва заедно да покаже подкрепа за Украйна. Бидейки там, това е символика".

Това коментира премиерът Кирил Петков в специално интервю за bTV в Царево, където посрещна със семейството си Възкресение Христово, относно посещението на българската делегация в Украйна.

 

„Неслучайно и другите лидери отидоха там, защото едно е да се говори по "Фейсбук", а друго да се мине през военната територия, да се стигне до Киев и да се покаже на украинското правителство, че сме с тях. Трето, ще продължим да обсъждаме и въпроса как е възможно нашият кораб от Черноморск да се върне обратно", добави Петков.

 

"Да чуем какви са техните реални нужди, защото имам чувството, че всеки говори военна или невоенна помощ. Но хората там имат реални нужди, време е да влезем в детайла  от какво имат нужда и какво България може да даде. Аз лично бих се радвал да дадем военна помощ за Украйна, но като премиер моята първа задача е да направим тази коалиция да излезе с една обща позиция и тя да е в позиция на подкрепа", уточни той.

 

Ще се стигне ли до криза в коалицията, ако някой от партньорите откаже военна помощ за Украйна?

 

„Не, няма да е нова криза. Надявам се, че никой няма да откаже и че ще отидем там заедно и сплотени. И в момента всичките коалиционни партньори са „за“ помощ за Украйна. Въпросът е каква и от тази гледна точка се надявам, че няма коалиционен партньор, който да не иска да дойде с нас“, коментира Петков.

 

Кои са дебелите червени линии в коалицията?

 

„Днес е ден, в който не трябва да говорим за червени линии, а трябва да говорим за общо действие. Това, което вярвам, че ще успеем да направим е да покажем на цяла България, че независимо какви са първоначалните идеи за червени линии в диалог и заедно можем да постигнем общо действие, което в него няма червени линии, а има подкрепа за Украйна. Има готовност за и политическа, и друга и тя ще бъде на база на нужди“, заяви Петков.

 

„Това, което за мен е важно да се каже – една нестабилност в България по никакъв начин не помага на Украйна. Аз ясно казах по-рано, че като Кирил Петков бих се радвал да дадем военна помощ, но като премиер моята първа задача е да направим тази коалиция да излезе с една обща позиция, защото тази стабилност е важна и за Украйна“, категоричен бе премиерът.

 

„В момента имаме 90 000 бежанци от Украйна. Какво ще се случи с тях, ако има нестабилност в България, има неяснота кой управлява? И за тези хора няма да е добре, така че мисля, че малко повече мъдрост, малко повече държавничество и по-малко политически лозунги в този момент е подходът, който всички ние трябва да следваме“, допълни Кирил Петков.

 

Защо напусна Валери Рачев?

 

В петък стана ясно, че ръководителят на правителствения щаб за бежанците Валери Рачев е подал оставка. От Министерския съвет обясниха, че той се оттегля поради лични причини.

 

„Г-н Рачев е един от най-кадърните и можещи хора. Аз лично много му благодаря за всичко, което направи, защото първата вълна, когато още нямаше никаква организация, той я посрещна челно. Надявам се, че ще можем да го убедим да се върне в близко бъдеще отново. В този момент по лични причини той излезе от тази дейност“, обясни Петков.

 
Отношенията със Северна Македония

 

„Има много хора, които се опитват да разклатят добрите отношения между България и Северна Македония. Нашето правителство няма да се поддаде на този тип лесни провокации, които се опитват да се случват от двете страни. Ние имаме една обща цел - Северна Македония да бъде една европейска страна, един добър съсед. Заедно да може да създаваме икономически растеж и всички тези националистически призиви и провокации просто трябва да ги игнорираме, за да продължаваме напред“, подчерта Кирил Петков.

 

„Гаранцията за правата на българите в Република Северна Македония могат да се осигурят и през европейския процес. Реално, ако ги сложим в Европейския договор на Република Северна Македония, вече няма само България да отстояват тези права, а договорът с Европейския съюз ще прави тази гаранция за тези права. Така че вдигането на ветото, както всички говорят - дали да се вдигне, дали не се вдигне, е грешният начин на мислене. Тук трябва да кажем – РСМ ще бъде в Европейския съюз най-рано след 10 години. Има много глави по пътя на ѝ за Европа. Ние просто трябва да поставим нашите условия – например за Конституцията преди първа глава. По този начин, вдигайки ветото, ние даваме път на Северна Македония да тръгне. Но в тези отделни глави ние може да сложим всички условия, които са нужни за нас и така няма да решим проблема, който в момента съществува за една-две седмици, а ще имаме 10 години да работим заедно, за да може РСМ наистина да е европейска страна и всички права на българите там да бъдат напълно защитени. Така че подходът трябва да е по-умен", смята премиерът.

 

"Всяко едно движение във връзка с РСМ ще мине през парламент, така че всякакви опорки, че едва ли не може да има тайно съглашение между правителствата няма. Ще имаме открит диалог, ще минаваме през парламента, така че да напреднем в тази стратегия заедно като българи. Тук очаквам даже подкрепа не само от коалицията, а и от опозицията, защото това е национален въпрос", допълни Кирил Петков.

 

Новият гуверньор на БНБ – какви ще са следващите ходове на правителството?

 

„Вярвам, че ще имаме добър следващ разговор, защото може би всички ние научихме, че малко по-голяма смиреност и коалиционно мислене е нужната следваща стъпка, за да направим правилния избор и то подкрепен от цялата коалиция. Един път човек да направи грешка не е добре, но два пъти да направи грешка е недопустимо. Така че вярвам, че две грешка няма да направим по подхода на избора на човека за БНБ", заяви Петков.

 

Как правителството ще се справи с инфлацията?

 

„Ние сме една от малкото държави, където цените на битовия ток не помръднаха, въпреки че в цяла Европа се качиха. Едновременно с това похарчихме над 4 милиарда за помощи за бизнеса точно за тока. Това е важно, защото когато цените за тока за бизнеса са по-ниски, инфлацията реално на всичките техни продукти също намалява. Отделно в момента мислим пакет за ДДС, временни намаления за хляба, за българските плодове и зеленчуци. Отделно извадихме групата, която е в най-лошо финансово състояние и това са пенсионерите. Всеки един пенсионер за празниците получи 70 лв.", припомни премиерът.

 

"Общият сбор от мерки би трябвало да направи две неща - да намалим огромния шок, който идва отвънка и той е свързан с войната. 4 милиарда не са малко пари, между другото. Това са ужасно много пари, които да бъдат похарчени за 110 дни, за да намалим ефекта на инфлацията и едновременно да защитим най-засегнатите от нея с подобни плащания като това, което правим в момента", каза още той.

 

Задочният спор с кмета на Царево за напуканата църква

 

„Отец Стоян работи всеки ден, за да може този храм да изглежда по начина, по който изглежда. Аз съм много щастлив, че съм тук. Тук е кръстена и моята трета дъщеря. Малката пукнатина, която ми показа отвън, ще бъде личен пример как трябва да почнем да оправяме всяка пукнатина. Има много пукнатини в България, които трябва да се оправят. Трябва обаче да се захванем заедно, защото само така и с добрина можем да оправим тази държава“, обясни Кирил Петков.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3868 |22.04.2022 Кирил Петков: Българска делегация заминава за Киев . 0| 3113 |22.04.2022 Папа Франциск отказа среща с руския патриарх Кирил . 0| 3368 |21.04.2022 Премиерът Кирил Петков ще посрещне Великден в църквата „Св. Успение Богородично“ в Царево . 0| 4009 |21.04.2022 Кирил Добрев като политолог: Коалицията ще се разпадне, като свършат парите. Върви само кадровата реформа

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads