Реклама / Ads
11| 2804 |15.09.2021 НОВИНИ

Корнелия Нинова: БСП е гарант за стабилност и че промяната ще бъде необратима

.
Корнелия Нинова
Големият грях на този парламент е, че не намери разум и отговорност да направи промяна, заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова.

Уважаеми български учители, просветители, будители,

Скъпи родители и ученици,

Нека да е честит празникът 15-ти септември на Вас, на всяко българско семейство, което е имало, има и ще има ученици. Бъдете здрави и успешни в това благородно дело. Образованият човек е реализиран човек.

 

На добър час за новата учебна година!

 

Уважаеми народни представители, г-жо председател,

Днес е последното заседание на 46-то Народно събрание. Всяка партия ще го оценява от своя гледна точка и това е нейно право. Важна ще е, обаче, оценката на българските граждани, които ни избраха и благодарение на чийто избор сме тук. Това беше в по-голямата си част избор за промяна и големият грях на 46-то Народно събрание е, че не се намери разум и отговорност да направи тази промяна. 46-то Народно събрание трябва да е урок и дано днес на 15-ти септември да сме добри ученици и да сме го научили. Ние ще поддържаме докрай поведение да не даваме оценка на другите партии, а още по-малко лични оценки на колеги.

 

Но днес и тук не става въпрос само за партиите, тук става въпрос за България и сме длъжни да изтъкнем някои факти и истини. Има сериозни причини да стигнем дотук и ако не си ги кажем, не ги осмислим и не се опитаме да ги променим, рискуваме и следващият път да се провалим. Има базови принципи в политиката и има базови принципи на държавността, за които си заслужава да говорим в добър тон.

 

46-то Народно събрание започна по грешен начин и няма как да свърши по правилен. Началото беше сбъркано, защото сложихте предварително разделителни линии – партии на статуквото и партии на промяната. Сбъркано, защото под това колегите от новите партиите разбирахте партии, които са или в парламента, или такива, които са били извън парламента. Без да се дава сметка и да се отчита, че това да си в парламента не означава, че управляваш, че си част от модела на ГЕРБ и че си статукво. Ние 5 години се борихме сериозно срещу онова статукво и срещу онзи модел. Казвали сме и друг път с всички последици на тази борба, с удари, с компромати, с проверки, с опити да ни купуват, с опити да ни пробиват - всичко сме видели за тези 5 години и не се предадохме или продадохме.

 

Още повече, че ако следваме вашата логика, вие вече два парламента участвате тук, вътре. Следователно вече сте статукво. Това беше първата причина и тя е основополагаща за разрива, който стана в парламента. 

 

Втората – липсата на разум и отговорност да съставим мнозинство.

 

Уважаеми народни представители,

Илюзията за плаващи мнозинства ни изигра лоша роля. Плаващо мнозинство означава плаваща покупко-продажба на гласове и интереси. Липсата на разум и отговорност за трайно мнозинство е втората причина да стигнем дотук и се стигна до много странна ситуация. Спечелилата партия да се обявява за опозиция, на кого сте опозиция? На себе си, защото управлявате Народното събрание с председателството и управлявате повечето от комисиите в Народното събрание.

 

Трета причина – емоциите, интересите на А-за, а според ваши реплики - групови и корпоративни интереси, взеха връх над разума и интересите на държавата. Това показа политическа незрялост, може би зависимост, но то мина граници и се стигна до лични обиди с представители на флората и фауната, до оценки на физически и психически характеристики.

 

През цялото това време коалиция “БСП за България” не влязохме в скрити разговори, не бяхме зависими. Бяхме разумни. Разговаряхме с всички. Уважително и с аргументи. С едно единствено желание. И с една цел. Да направим трайно мнозинство за промяна. Но и мнозинство на стабилност.

 

Уважаеми колеги,

каквото и да се случва извън тази зала, каквото и да се прави и в служебни, и в редовни кабинети - промяната е тук. Тук не я ли започнем, тя няма да се състои. Защото ще продължаваме години наред да търсим едни 8 милиарда за едни „ин хаус“ поръчки, докато в закона има текст, че това е законно.

 

Тук това трябва да се промени.

 

Ще продължим да се чудим защо миналата седмица една общинска болница е продадена за 200 хиляди лв. и в същото време е открита поредната частна болница в София.

 

И защо хората по регионите не могат да се лекуват, а в София, Пловдив, Варна е съсредоточено цялото здравеопазване. Защото това е записано тук, в закона.

 

И ако ние не проявим разум и отговорност, че промяната на този модел започва оттук, ще боксуваме години наред. Ето това искаме да направим. Но и да дадем стабилност в тази промяна. Да няма хаос и несигурност.

 

Разбира се трябва да отчетем, че направихме и нещо добро. Направихме актуализацията на бюджета. Разбира се всички групи сега си приписват как са предложили пенсии, за земеделци, за бизнес.

 

Да, и ние ги предложихме. Няма смисъл да се изреждаме и надпреварваме. Защото ние ги предлагаме от 5 години. Няма смисъл да си мерим кой, кога, как. Важното е,  че намерихме разум да го направим.  И помогнахме на хората в този момент.

 

Но искам да отбележа нещо, което никой не обърна внимание по време на актуализацията. Защо актуализацията беше нужна.

 

Освен че помогнахме на хората, върнахме законността и правовата държава там, където й е мястото - тук в парламента. Това е голямото достойнство на актуализацията. Че не се раздадоха тези пари от служебния кабинет с постановление на Министерски съвет. Че не се раздадоха от пътища, от коли и джипове, а се случи тук.

 

Разбира се, помогнахме на хората. Но това е кърпене на проблема. Третата ни грешка е, че ние не вникнахме в същността на проблемите. Просто закърпихме положението за 3 месеца.

 

Вижте какво става в Гърция. Парламентът и правителството на Гърция решават, че ако сега сметката ти за ток е със 100 единици по-висока заради цените и инфлацията, правителството ти покрива 80 от тези единици. Това правителство вдигна и помощите за енергийно бедните с 20%.

 

Опасяваме се, че в момента, на финала на този парламент и на началото на предизборната кампания ще се плъзнете по пътя на търсене на вина.

 

Вече го правите. Уверявам ви, това няма да донесе авторитет на никого. Верният път е не да се търси вина за това, което не можахме да направим, а да се предлагат решения как да се правят оттук нататък нещата.

 

И гарантирам от името на коалиция “БСП за България”, че ние и занапред ще правим точно това. Решения, които дават гаранции, че промяната на досегашния модел ще бъде необратима. И решения, които носят стабилност за България и сигурност за българския народ.

 

На добър час! Пожелавам ви смислена кампания. С аргументи, с политики, с диалог и спор по същество. А накрая народът ще реши.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 3302 |13.09.2021 Нинова: Трите големи проблема са продължаващото задкулисие, непипането на модела и откъсването на НС от реалния живот . 2| 5951 |09.09.2021 Корнелия Нинова: Преизчисляването на пенсиите и помощта от 120 лв. не са взаимноизключващи се, а взаимнодопълващи се . 14| 3354 |08.09.2021 Корнелия Нинова: БСП няма да отстъпи от добавките от 120 лева за пенсионерите и преизчисляване на пенсиите . 3| 3174 |08.09.2021 Корнелия Нинова: Ще подкрепим всяко предложение за увеличаване на доходите на пенсионерите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads