Реклама / Ads
14| 3564 |08.09.2021 НОВИНИ

Корнелия Нинова: БСП няма да отстъпи от добавките от 120 лева за пенсионерите и преизчисляване на пенсиите

.
“Искаме да сме ясни каква е позицията на “БСП за България”. Ще започна по-отдалече. Първо: По време на третия мандат, който ни беше връчен, поканихме партиите на протеста, освен за мнозинство за редовно правителство и за мнозинство по актуализацията на бюджета. Да излъчим свои представители и да уточним текстовете, по които всичко ние - четирите партии, сме съгласни, за да осигурим гласовете в парламента.” Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова на брифинг в парламента.
 

"Абсолютно отговорно разбираме, че актуализация на бюджета трябва да има. Че не можем да оставим хората на прага на три кризи и на тежка зима без осигуряване на средства за пенсионери, за майки, работници и бизнес, за самоосигуряващи се. Партиите на протеста ни отказаха тези разговори, защото сме си правели пиар.

 

Второ: Още тогава и до ден днешен предупреждаваме, че ще се случи това, което се случи: плаващи мнозинства, хаос, липса на решения и взаимни обвинения.

 

Трето: Вчера се приеха две решения с различни мнозинства в парламентарната зала. Първото - на всеки пенсионер да се осигурят по 120 лв. за месеците октомври, ноември и декември като антикризисна мярка.

 

И второ решение - трайно и занапред и след декември -  да се преизчислят пенсиите, като една година стаж вместо с коефициент 1.2, да се изчислява с 1.35. Минималната пенсия да стане 370 лв. и да се увеличи прага на максималната, както и майчинството за втората година да стане 650 лв.Това са решения, приети на две гласувания и категорични за  парламентарната практика - приети са.

 

Прави се опит да се отстъпи от тези решения, да се заобиколи парламентаризмът и те да бъдат преработени под някаква форма.

 

Искам да сме ясни. Ние държим на тях и няма да отстъпим. Не защото е  на инат, а защото тези средства са необходими за най-бедните и ощетени хора в държавата - пенсионерите и младите семейства.

 

Аргументът, че по този начин се взривява бюджетът е абсолютно несъстоятелен. Това е манипулация на общественото мнение. Разликата в тези решения, както са гласувани и както трябва да ги изпълни служебното правителство, е 453 милиона. Това е възможна сума за събиране. Ето защо: цитирам Министерство на финансите от август месец:

 

"Съпоставени със същия период на предходната годна, постъпленията към юни 2021 г. нарастват с 3.3 млрд. лв., 15.5 % ръст в приходите. И това е само към юни. От юни до края на годината има още 6 месеца. И засега събираемостта върви добре" . Служебното правителство се хвали, че увеличава събираемостта, че има излишък, че има пари в бюджета, от миналата седмица 200 млн. заем.


И могат да съкратят някои разходи в предвидената актуализация като например - няма нужда КЕВР да си плаща милиони  бонуси към заплати от 5 хиляди лв.


Тези 13 млн. лв. могат да отидат за пенсии. Оставаме  вече с впечатление, че някой умишлено саботира приемането на актуализацията на бюджета. Това протакане цял ден с почивки, с извънредни заседания е излишно. Абсолютна излишна загуба на време.


Ясни са параметрите - 120 лв. помощ, антокризисна заради ковида, преизчисляване на пенсиите така, както го е посочил служебният кабинет.


И изобщо да не ни излизат с приказки, че трябва да вземат от едни, за да дадат на пенсионерите.


Това бяха Бойковоборисовски похвати - противопоставяй различни съсловия и управлявай.


Има пари за всички. Всеки опит да се внушава, че трябва да се вземе от едни, за да се даде на други, е допълнително разделение, омраза и противопоставяне в българското общество.


Продължаваме да твърдим, че двете мерки са възможни, приети са и няма да взривят бюджета. Ще продължаваме да отстояваме тези свои позиции утре и в следващите дни.


Апелираме към всички - за спокойстяие, разум и отговорност. Ако продължават така, особено партиите на протеста, не просто ще взривят бюджета, няма да има актуализация. И тогава да се сърдят на себе си. Но ние няма да позволим отговорността да се прехвърля върху БСП.

 

Да не ни излизат с приказки, че трябва да вземат от едни, за да дадат на пенсионерите. Това са манипулации и Бойковоборисовски похвати за разделяне и противопоставяне

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 3122 |08.09.2021 Антон Кутев: На нас ни трябва смислено управление, което да се бори с корупцията. С наддаване няма да стане . 14| 19794 |08.09.2021 Пълен обрат в парламента: Няма да вдигат пенсиите от 1 октомври . 23| 3671 |08.09.2021 Борисов: Радев самоубива следващо редовно правителство. Аз в такъв годеж няма да вляза . 7| 3091 |08.09.2021 Министър Кацаров: Няма да променяме мерките заради протестите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads