Реклама / Ads
3| 3186 |08.09.2021 НОВИНИ

Корнелия Нинова: Ще подкрепим всяко предложение за увеличаване на доходите на пенсионерите

.
Корнелия Нинова Източник: Стопкадър, БНТ
”Всеки има право да прави партия, стига да не е с държавен ресурс и в структурите на други партии.” Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова в интервю в предаването „Още от деня“ по БНТ.

- Върнахте мандата. Когато го получихте  казахте, че ще направите всичко възможно, за да бъде съставено правителство. Защо не успяхте?

 

- Ние го направихме. Предложихме разговори на трите т.нар. партии на протеста, при това открит, пред камерите, по най-важния въпрос – политиките. След това дадохме възможност и оставихме отворен разговор за кандидатури за министри. Нищо не налагахме силово като мандатоносител, защото много добре знаем каква е тежестта на третия мандат и на 36 депутати. Сам не можеш, трябва да търсиш диалог. Всичко се случи пред журналистите, пред очите на хората, и видяха нашето добро желание, спокойствие, диалогичност. Подходихме без нападки и без сблъсъци, в които влязоха другите три партии. Те отказаха да направим такова мнозинство. Сигурно всяка от тях си има своите причини. Те лека-полека започват и да излизат наяве. За нас беше разумно и възможно да имаме мнозинство, което да излъчи редовен кабинет.

 

- Разговаряхте днес с президента Радев. Стана ли ясно кога ще са парламентарните избори? 

 

- Да, разговаряхме. Той ни информира, че утре ще покани на среща Централната избирателна комисия, за да обсъдят организационните, техническите и финансовите въпроси. И едва след това ще вземе своето решение.

 

- И все пак – избори „две в едно“ или разделени? 

 

- С оглед интересите на българските граждани, ние смятаме, че „две в едно“ е по-добре, за да не се ходи три седмици подред на избори – в ковид криза, в зима, вероятно тогава и кризата ще се развие. Освен това има и местни избори на някои места. Това означава четири седмици, цял месец, хората да ходят на избори. Допускаме, че това ще свали избирателната активност, че някои хора просто ще се откажат и че това ще е зле за институциите и за държавността. Защото парламент и депутати, избрани с много ниска избирателна активност, нямат достатъчно тежест и легитимност да правят политика. Същото се отнася и за президента.

 

- Като водихте разговорите за съставяне на кабинет Вие непрекъснато казвахте, че актуализацията на бюджета е най-важната тема. Даже приканвахте разговорите да бъдат за това, а не конкретно за изпълнение на третия мандат. Не трябваше ли БСП да забави мандата още малко, както първоначално казахте?

 

- Ако сме имали въобще някакви колебания, то днес те паднаха. На седми трябваше да върнем мандата. 44 работни дни парламентът не беше приел нито един закон. В момента, в който казахме – на 7-ми връщаме мандата, имате 5 дни, искаме извънредни заседания и да се приеме актуализацията – изведнъж всичко се забърза в парламента.

 

Прие се актуализацията на НЗОК и на ДОО на второ четене, тръгнаха съдебните закони. Мисля си, че ако бяхме оставили в неопределено време мандата и да кажем, че ще го върнем като прием бюджета, сигурно щяхме да приемем този бюджет през ноември. Т.е. ултимативното и ясно казване направи възможно да започнем да вършим работа.  

 

По отношение на самото приемане на актуализацията на бюджета, няколко пъти предупредихме, че може накрая да не се получи това, което искаме. Предложихме на трите партии да излъчим по двама експерти от всяка група и да определим един минимум пакет неща, които да приемем между първо и второ четене на актуализацията, и поне за това да направим мнозинство. Те отказаха дори и този разговор и не излъчиха по двама души. Ние предупредихме, че това е голям риск и голяма беля, и тя стана. Всяка партия си внася своите предложения, започнаха плаващите мнозинства  и шареното гласуване.

 

- Говорите за плаващо мнозинство, но вие днес, заедно с ГЕРБ, подкрепихте предложението на ДПС за увеличаване на пенсиите със 120 лв. месечно до края на годината. Това ли е плаващото мнозинство, което сформирахте днес и какво означава това?

 

- Не, не е това. И извънземни да бяха предложили увеличение на пенсиите или добавката от 120 лв. за последните месеци и до края на ковид кризата, и тях щяхме да ги подкрепим. Не вадете генерални изводи, защото видях, че партиите на протеста, в опит да обяснят своето безсилие, веднага започнаха – ето я новата стара тройна коалиция – ДПС, ГЕРБ и БСП. Това не е политическа коалиция, нито е предварителна уговорка. При тежката ситуация, в която сме – увеличение на ток, газ, парно, дърва, хляб, мляко – цените летят нагоре, а пенсиите остават същите. За българските пенсионери ще подкрепим когото и да е. Тук е важна целта – пенсионерите и увеличаване на пенсиите.

 

За съжаление, те не подкрепиха нашето предложение за преизчисляването на пенсиите със средноосигурителен доход към 2018 г. Според нас това беше по-справедливото решение.

 

- Преди да гласувате тези 120 лв., в пленарна зала е приет текст, според който се увеличават парите точно за преизчисление на пенсиите. И какво се случва сега, гласувани са две големи суми, за които финансовият министър казва – хаос, взривен е бюджетът.

 

- Не, не сте права. Преизчисляването на пенсиите не се прие, остана предложението за 120 лв. и предложението на служебния кабинет – за вдигане на минималната, за вдигане на прага на максималната пенсия и за увеличаването на едната години трудов стаж с коефициент от 1,2 на 1,35. Това са две допълващи се суми.

 

- За което финансовият министър казва – трудно е, откъде ще се намерят тези пари, трябва да се отрежат от някъде другаде. Какво е решението, г-жо Нинова? Попадала ли сте в такава ситуация?

 

- Да. Решението е следното – предложен е бюджет от служебния кабинет със занижени приходи. Вижда се ръст в БВП, който не е отразен в приходите от ДДС и акцизи. Т.е. там трябва да се завишат приходите. На второ място, има неща, които смятаме, че трябва да отпаднат от актуализацията на служебния кабинет. Трето, въпросът е не само финансов, а политически, човешки и социален. Откакто аз съм председател на БСП всяка година се борим за преизчисляване на пенсиите и Борисов всяка година ни обясняваше, че няма пари. За всичко друго има пари, за пенсионерите никога няма. Сега слушаме същото обяснение. Пари има достатъчно в бюджета. Днес отчетоха ръст в БВП близо 10%, това е много. Излишък има в бюджета. Казаха, че са събрали повече приходи, защото са подобрили събираемостта. Ами, нека си подредим приоритетите. Не може все пенсионерите да са ощетени.

 

- Как си представяте Вие, че можете да вземете тези 120 лв. след три месеца и, например, пенсията на един пенсионер да се увеличи с 64 лв., както изчислява служебния министър Гълъб Донев?

 

- Не. Получаваш 64 лв. от преизчислението на една година трудов стаж, което е постоянна мярка. Временно, по време на ковид кризата, получаваш тази добавка от 120 лв., т.е. и двете заедно.

 

- Как се обяснява на един самотен пенсионер, при тези увеличени сметки, че му се дават едни средства, а после му се вземат? 

 

- Ако ковид кризата продължи след декември месец и законът за извънредното положение се удължи, тези 120 лв. трябва да продължат. А иначе това увеличение през преизчисляването на пенсиите е за постоянно.

 

- Защо втори парламент не може да излъчи правителство? Както партиите на промяната, така и вие искате да премахнете модела „ГЕРБ“ и всъщност нищо не се случи. Какво е Вашето обяснение? 

 

- Може би някои от партиите декларираха това намерение за промяна само на думи, но когато се стигна до дела, не пожелаха да направим това мнозинство. Нямаше никаква обективна причина да не съставим кабинет. Защото в първия кръг от преговори се бяхме договорили и написали, а „Има такъв народ“ подписаха политически документ, където беше записана – цялата съдебна реформа на „Демократична България“, болниците да не са търговски дружества, един учебник в един клас, майчинството на втората година да стане минималната работна заплата, наши приоритети. Там бяха предложенията на ИТН, на ИБГНИ – всичко беше готово. И в един момент се започна – те се скараха за министри, казаха си тежки и непреодолими думи. Ние не сме участвали в това.

 

- Имахте 5-минутна среща с ИТН по третия мандат и тогава те ви казаха, ние с вас няма да разговаряме и няма да ви подкрепим. Кога те бяха искрени, според Вас, при този отговор или по време на разговорите за първия мандат, когато те приеха вашите предложение и ги включиха в декларацията?

 

- Според мен в началото бяха по-искрени. Даже получихме официални думи от тях, през медиите, че БСП не е партия на статуквото, че се държи най-разумно и най-отговорно пред България. След като ДБ и ИБГНИ не ги подкрепиха обаче, те решиха изобщо да не подкрепят третия мандат.

 

- И ви определиха като партия на статуквото и ви зачеркнаха веднага. Как си обяснявате в продължение на един месец тази промяна?

 

- Питайте тях. От наша страна нищо не се е променило. Всичко при нас беше принципно, ясно, по политики и пред камерите. Нещо явно се е случило там, в офисите, където са ходили и където са се договаряли. Но това не е нашия начин на правене на политика.

 

- Ако изборите, обаче, са „две в едно“, това може ли да обърка избирателите? Вие на 11 юли взехте близо 366 хиляди гласа, което е с 114 хиляди по-малко от 4 април. Сега на какво залагате?

 

- Залагаме на това – след 45-ия и след 46-ия парламент повечето хора да са прогледнали за истината и да са видели, че тази обещавана промяна се превърна в подмяна и са разбрали коя е партията, говоря за БСП, която е стабилна, отговорна, каквото е казала, го е изпълнила и не е излъгала, не е седнала да се договаря скришно – на това разчитаме.

 

- Ще разширявате ли лявата коалиция? Бяхте заявили, че ще е широка лява коалиция. Има ли накъде да я разширите повече?

 

- Да, ние постигнахме такава голяма лява коалиция с 16 партии и граждански сдружения. Тепърва предстои да видим формулата за явяване на изборите. Нека да приключим с актуализация, президентът да разпусне парламента, да насрочи изборите и тогава ще обсъждаме. Отново ще минем целия цикъл по номинации от общинските организации, от областните съвети. Това при нас е един сериозен процес, защото сме сериозна партия и не взимаме решенията еднолично.

 

- В последните два дни чухме обвинения, че е имало опити за купуване на депутати в офиси на ИТН от страна на г-жа Татяна Дончева. Преди изборите на 11 юли Вие имахте разговори с нея именно за участието ѝ в тази широка лява коалиция и тогава казахте, че тя ви е поставила неизпълними условия. Какви бяха тези условия? Имаше ли и други, които останаха скрити?

 

- Не. Всички условия съобщихме, да е всичко ясно и чисто. Татяна Дончева поиска да променим името на коалицията, „БСП за България – Движение 21“. Беше в последния момент преди изборите и нямахме време за регистрация на ново име. Освен това имаме традиционни партньори от години, които не бихме обидили, включвайки името само на една от новите партии. Другото условие беше за разпределението на субсидията, което също беше твърде претенциозно спрямо партньорите, които досега имаме. И третото беше за места в листите.

 

- Повлия ли тогава вашият неоползотворен диалог на разговорите, които имахте за съставяне на кабинет?

 

- Не мисля. Г-жа Дончева не участва в разговорите за съставяне на кабинет, нито по актуализацията на бюджета. А и не би трябвало. Ние говорим за спасяване на държавата, че идват три кризи, че трябва да има редовен кабинет и мнозинство. Би било твърде лично и субективно, ако тя възприеме този разговор в зависимост от това, което се е случило в лявата коалиция.

 

Ясно е, че предсрочните избори идват. Политическият проект на Кирил Петков обаче вече обикаля ваши структури, разбрахме от г-н Георги Свиленски. Колко е сериозен този процес на привличане на ваши симпатизанти и на ваши членове да участват в една бъдеща партия?

 

- Да, имаме такава информация от нашите структури. Всеки е свободен в една демократична държава да прави партия и да се състезава на избори. Важно е, обаче, състезанието да е честно и равнопоставено. А това за нас означава, първо, този проект да не се прави с ресурса на държавата и на служебното правителство. И, второ, такъв проект да не се прави на гърба и в структурите на други партии.

В БСП има чувство за самосъхранение – в такива моменти партията се втвърдява и се обединява.

 

- Говорихте ли за това с президента Радев? Вие вероятно сте чули неговите думи, че няма да разцепи лявото пространство. Той ви отговори на призива да каже дали стои зад новата партия. Доволни ли сте от това обяснение?

 

- Не сме говорили по този въпрос. Говорихме само за мандата, актуализацията на бюджета и побързахме да тръгнем обратно към парламента.

Можеше да е по-категоричен.

 

- Той не спомена конкретно БСП, той каза само лявото пространство, а то е голямо, това са редица други партии.

 

-Логично е президентът Радев да търси по-широка подкрепа от БСП. За нас е важен просто ясен отговор – стои ли зад тази партия или не. Нищо повече не искаме от това.

 

-Ако партията стане факт и започне да търси и да отнема избиратели от редиците на БСП, какво ще предприемете вие?

 

- Ще видим, нека да дойде това време. Ще го решим. Сега да гласуваме актуализацията на бюджета. Не можем да оставим хората на прага на зимата в това състояние. Виждате, че всеки ден по улиците има протести –  ресторантьори, земеделци, какви ли не хора. На излизане от президентството ме чакаше цяла група хора, разтревожени и притеснени от ситуацията си, за доходите и за семействата си. Спешно и разумно трябва да приемем актуализацията на бюджета.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 3345 |07.09.2021 Нинова: В името на възрастните хора ще гласуваме всяко предложение, което им дава глътка въздух . 1| 3498 |07.09.2021 Корнелия Нинова върна мандата на президента . 3| 3128 |06.09.2021 Нинова: Предците ни са могли да се обединят зад общ идеал. Можем и ние . 21| 4484 |03.09.2021 Корнелия Нинова към партиите: Имате 4 дни за последен опит за разум и отговорност пред държавата и хората

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads