Реклама / Ads
3| 3944 |02.02.2017 НОВИНИ

Манолова: Машинното гласуване е най-важното условие за честни избори

.
Мая Манолова
Не съм очаквала, че институциите до такава степен ще неглижират своите ангажименти, че в един момент ще обявят, че не могат да изпълнят разпоредбите на закона – това коментира омбудсманът Мая Манолова по повод вчерашното решение на ВАС, който постанови, че на предстоящия предсрочен парламентарен вот във всички секции трябва да бъдат осигурени машини за гласуване.
 
Манолова допълни пред БНР, че в закона е бил предвиден плавен преход за въвеждане на машинното гласуване, докато се стигне до 1 януари 2017 година, когато трябва при провеждането на всички избори на избирателите да бъдат осигурена възможност да дадат вота си чрез машина.

Според Мая Манолова е било възможно да се предприемат необходимите стъпки, за да се осигурят машини за гласуване, но това не направено. Ако ЦИК си беше свършила по надлежния начин работата, вече щеше да има ясен план за това откъде могат да бъдат доставени машини, каква е най-добрата цена, кое е най-доброто качество, кои са най-добрите фирми. Можеше това да бъде възложено на български производители, коментира още омбудсманът и допълни: Можеха да се направят много неща. Текстовете са пределно ясни, още повече волята и на това мнозинство в парламента беше препотвърдена при отварянето на Кодекса през месец май 2016 година... Беше пипано точно в текстовете, които се отнасят до машинното гласуване, като тогава се направи една поправка – възможността на ЦИК  да организира машинно гласуване в до 500 секции на президентските избори, беше променена с текст, който я задължаваше да го направи в точно 500 секции.

Тоест и това парламентарно мнозинство – през 2016 година, през месец май – разсъждаваше по темата "машинно гласуване". И не промени нищо – не отложи възможността, всъщност задължението, да се провежда машинно гласуване- задължително след президентските – на всички последващи избори, отбеляза още Мая Манолова.  

Манолова определи аргументите, че машинното гласуване може да не бъде приложено във всички секции на предстоящия вот, като абсурдни и  "правни небивалици" и отново отбеляза, че депутатите са знаели какво пише в Изборния кодекс, но не са го променили:

Ако ЦИК по някаква причина, са смятали, че е невъзможно да изпълнят този законов текст – за последен път Кодексът беше отворен в края на месец октомври – седмица преди президентските избори, тези промени – че отлагат с още една година или колкото време им трябва да се организира машинното гласуване – тези промени можеха да бъдат направени тогава. Че ще има предсрочни парламентарни избори, се знае буквално от деня на втория тур на президентските избори – имаше три месеца време да се промени законът.

Според Манолова въвеждането на машинното гласуване не е самоцел и прищявка, а най-важното условие за честни избори.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 3641 |02.02.2017 ЦИК: Прибързваме с машинното гласуване . 2| 4015 |02.02.2017 Мартин Димитров: ГЕРБ, БСП и ДПС саботират машинното гласуване . 1| 3833 |01.02.2017 Герджиков и ЦИК търсят изход за машинно гласуване . 3| 4592 |01.02.2017 Росен Петров: Соломоновско решение трябва за машинното гласуване

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads