Реклама / Ads

0| 7883 |20.05.2022 НОВИНИ

Мартин Димитров: И ергенът прошепна: Ще ти скъсам г*за!

.
”Беше задушно, телата ни лепнеха. Клони бе свела млада бреза. Птици заспали, литнаха. Седна ти. Веднага ѝ казах… Ще ти скъсам г**а! Ще ти скъсам г**а!”... Автор на тази крайно специфична любовна лирика е настоящият председател на Съвета за електронни медии (СЕМ) Соня Момчилова. Няма да коментирам поетическото майсторство на авторката, но вярвам всички ще приемем и ще се съгласим, че нивото е чувствително по-ниско от това на Яворов.

Думите, излязли изпод перото на Соня Момчилова, са възпяти от Слави Трифонов — "Ще ти скъсам г**а!" е песен от албума "Ръгай чушки в боба", лансиран през 1993-та и бързо превърнал се в крайъгълен камък на националното опростачване.


Когато говорим за съвременна българска лирика, някак недопустимо е да подминем още един текст на г-жа Момчилова от същия албум, а именно: "Мама на татко не дава".


"Мама на татко не дава, защото сме много деца

когато на татко му става, мама го ръси с вода.
Чудим се двамата с батко как да помогнем на татко."


Мдааа, ако през 93-та норвежците взимаха деца, несъмнено биха прибрали както малкото лирическо геройче, така и батко му, за да ги спасят от налегналата ги мрачна мисъл как да помогнат на възбудения си баща.


Опростачването не е едно телевизионно предаване, нито пък е един телевизионен сезон — то е дълъг процес, който има своите основоположници. И — съдейки по текстовете — г-жа Момчилова е сред онези "founding fathers" (в случая, mother) на широкомащабната посткомунистическа операция по засаждането на територията с простотия. В този смисъл — както казваше един приятел — името ѝ може да бъде изписано със златни букви върху леопардови страници.


Самата г-жа Момчилова определя шоуто "Ергенът" като "интелектуален холокост". И споделя възмущението на зрителите, че предаването има "…обидно за жените и легитимиращо балканския мачизъм съдържание".


Та, мама на татко не дава, викаш? И като му стане го ръси с вода, викаш? И ние се чудим как да помогнем на възбудения си татко, викаш?


"Телевизията отдавна утвърждава поведенчески модели. Тук не само ориенталщината се онагледява и поощрява, ами се демонстрира кичозен хедонизъм и напудрено епикурейство".


Това също са думи на Соня Момчилова по повод "Ергенът". А това, че телевизията отдавна утвърждава поведенчески модели, ние много добре го знаем, на собствен гръб сме го установили. Та, именно утвърдените през телевизията поведенчески модели отвориха портата към политиката на Слави Трифонов — същият, който изпя текстовете на същата тази Момчилова. И точно тези поведенчески модели в момента ръгат чушки в избухливо къкрещия боб на Z-патриота Костадин Костадинов.


Тъй като стана дума за Костадин Костадинов ще припомня, че Соня Момчилова е ЕДИНСТВЕНИЯТ ЧЛЕН НА СЕМ, ГЛАСУВАЛ "ВЪЗДЪРЖАЛ СЕ" ОТНОСНО СПИРАНЕТО НА РУСКИ ТЕЛЕВИЗИИ В БЪЛГАРИЯ. Всички останали гласуваха "за" спирането им.
Също така припомням, че Соня Момчилова е в СЕМ от квотата на президента Румен Радев.


Като интелектуална стойност "Ергенът" е на нивото на "песните" на Соня Момчилова. С една малка разлика — през 93-та нямаше кой знае какви опции за превключване на друг канал и тази "интимна лирика" оказваше много по-силно въздействие върху обществото ни.


Иначе прекрасно разбирам колко по-лесно е като председател на СЕМ да се занимаваш с "Ергенът", наместо да обърнеш внимание на новините и публицистиката в електронните медии, пък да видиш колко от тях дезинформират, колко от тях насаждат опасни мнения и колко от тях дават трибуна на антиевропейски, проруски и пропагандни гледни точки. Имате мониторинг в СЕМ, използвайте го и за това.


Просто няма как "Ергенът" да ти е първи приоритет, освен ако не искаш да зададеш тема, която да отклони вниманието от по-важното. А то е: какво правим с нарастващата вълна на проруски национализъм?

 

Мартин Димитров, FacebookРеклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. 0| 2601 |19.05.2022 Мартин Владимиров: Превозвачите да протестират пред рафинерията в Бургас, не по улиците . 0| 2634 |17.05.2022 Мартин Димитров: Ще има увеличение на пенсиите. Какво ще е - зависи от сметките . 0| 2674 |28.04.2022 Мартин Димитров: Москва прави опит за намеса във вътрешните работи на страната . 0| 2489 |15.04.2022 Мартин Димитров: Няма да е фатално, ако днес не изберем шеф на БНБ
Реклама / Ads
БЛОГОВЕ