Реклама / Ads
3| 4302 |21.01.2015 НОВИНИ

Миков: Обсъждането на съдебната стратегия е публична опаковка

.
Михаил Миков
„През 2010 стратегията за съдебната власт бе приета от Министерския съвет и никой днес не поставя въпроса какво се изпълни от нея. Много често страдаме от чувството, че говоренето в НС може да подмени реалните законодателни и управленски действия”, заяви председателят на ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Михаил Миков.

Той се отнася със съмнение към промените в Закона за съдебната власт, които бяха направени  вследствие на стратегията от 2010 година. Според него, ако тези промени бяха дали резултат, днес нямаше народните да се занимават с пак този въпрос. Миков бе категоричен, че народните представители обсъждат стратегия за реформа в съдебната система, която е твърде противоречива по своето съдържание. „Аз не искам да подозирам, че правителството ще се опита да въвлече опозицията в една подкрепа за конкретни мерки, които след това могат да се окажат твърде далеч от разбирането за подобряване ефикасността на съдебната власт”, обясни Миков. Той не иска документът да се разглежда като предрешаващ позициите по бъдещи законодателни или конституционни инициативи.

 

Председателят на БСП обясни още, че в документа има три вида мерки, които трябва да бъдат изпълнявани от различни органи. „Парламентът е длъжник на съдебната власт, тъй като не намерихме време да разгледаме и обсъдим докладите за дейността на ВСС и прокуратурата”, каза лидерът на социалистите. Това по думите му показва голямото лицемерие по отношение на съдебната власт. Миков бе категоричен, че ако НС наистина отговорно участва в тези дискусии, заложени като конституционни механизми, нещата нямаше да изглеждат по този начин. „Ние не приемаме разбирането ВСС да не бъде постоянно действащ. Отнасяме се с много големи резерви към разделянето на колегии на ВСС, защото това би довело до капсулиране на системата”, заяви лидерът на социалистите. По думите му за пореден път се прави опит със законови промени, които някои си представят като конституционни, да се имитира загриженост. 

 

„Ние бихме желали да се отнесем максимално добронамерено към опита на правителството да решава един тежък за държавата проблем, който надхвърля партийно политическите различия.”- уточни Миков, но направи уговорката, че не приема днешното обсъждане на стратегията да е само публична опаковка. Той поиска в решението, което ще приеме Народното събрание, да бъдат направени няколко допълнения, които да дадат шанс на БСП да се включи в процеса.

 

Миков предложи да има текст, който да потвърди, че се търси повишаване на качеството и ефективността на модела на ВСС като постоянно действащ орган. „Защото аз не искам да се връщам към времето, когато ВСС не беше постоянно действащ орган - как се случваше тогава кадруването, как ръководителите на окръжни съдилища, членове на ВСС се бяха превърнали в основни кадровици на системата“, даде пример Миков. По неговите думи е нелогично капсулирането на отделните съсловия вътре в системата. Председателят на БСП смята, че трябва да се запази ролята на НС в определяне на парламентарна квота. Председателят на БСП настоя да се засили ролята на инспектората към ВСС за гарантиране на независимостта и отговорността на съдебната власт. „Да се завишат изискванията към магистратите, които кандидатстват за административни ръководители. Да не се допуска кандидатстване на магистрати в организации с непубличен характер. Това са неща, около които можем да търсим обединение“, заключи Михаил Миков.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 26| 5166 |21.01.2015 Местан и ДПС готови за Велико Народно събрание заради съдебната реформа . 10| 4951 |20.01.2015 "Куче-пазач" ще гони корупцията в съдебната система . 29| 9802 |20.01.2015 Дончева: В съдебната система има 3 лобита: хора на Доган, на масони, на бизнескръгове . 14| 4130 |18.01.2015 Бъчварова: Съдебната реформа е ключът към успеха

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads