Реклама / Ads

0| 3491 |21.03.2017 НОВИНИ

МВнР: До четвъртък бюлетините ще са във всяка държава

.
До четвъртък във всяка една точка на света бюлетините ще бъдат доставени. Това заяви на брифинг Елена Шекерлетова, постоянен секретар на Министерството на външните работи и председател на Работната група в МВнР, ангажирана с организацията на предстоящите парламентарни избори в чужбина.

Елена Шекерлетова припомни, че ИК вменява задължения на МВнР за процеса на искане и получаване на съгласие от съответните страни, на чиято територията ще се проведат изборите, образуването на избирателните секции извън страната, техническото им обезпечаване и оборудване и доставка на бюлетини, изборни книжа и материали. Също така МВнР съдейства за окомплектоване на секционните избирателни комисии извън страната. Изпълнението на задълженията се извършва в тясна координация и указанията от ЦИК. Шекерлетова оцени нивото на взаимодействие с ЦИК като много високо. „В постоянна връзка сме с ЦИК. В изпълнение на разпоредбите на ИК и указанията на ЦИК сме предприели активна комуникация със 122 държави, в които България има свое дипломатическо или консулско представителство или акредитиран посланик. В определени държави режимът е уведомителен както в САЩ, Австралия, Нидерландия. разрешителен режим в Белгия, Гърция, Швейцария”, обясни Елена Шекерлетова.

 

„От 122 държави 90 държави са с разрешителен режим, а 32 са с уведомителен режим. Получили сме разрешението в 70 държави въз основа, на което ЦИК с решение е определила в тези 70 държави да се образуват 371 избирателни секции. 45 071 са успешно подадените заявления за гласуване на българи в чужбина. Най-много те са в Турция-над 19 000, Великобритания-около 5300, Испания-3000, САЩ-2800, Германия-2750, Гърция.-1418”, обясни Шекерлетова.

 

В тези 371 секции, ще участват 2049 души. От тях 208 - са служители на дипломатически и консулски представителства, 411 са представители на партии и коалиции, 205 са командировани служители от България, 1225 са представителите на българската общност в чужбина. „Няма да има секции в Афганистан, Либия, Сирия, Ирак, Пакистан, Етиопия, Индонезия, Монголия и Корейска Демократична Република. Основни аргументи на ЦИК да вземе това решение: повишен военен риск, риск за самата секция и избирателите, изключително малкият брой български граждани или липса на интерес за образуване на секции”, поясни постоянният секретар на МВнР.

 

Относно логистично осигуряване на изборите в чужбина, Шекерлетова коментира, че процесът на транспортиране и доставяне на бюлетини и книжата е в пълен ход. „За около една трета от избирателните секции бюлетините са доставени. Организацията предполага до четвъртък във всяка една точка на света бюлетините да бъдат доставени”, каза Елена Шекерлетова. Постоянният секретар на Външно посочи, че на територията на Турция са открити 35 избирателни секции, разположени в 17 населени места. В рамките на тези 35 секции съставните на секционните избирателни секции са окомплектовани.

 

„Повечето партии проявиха активност и имаха възможност да излъчат свои представители във всички секции в Турция. Освен това във всяка една секция в Турция има представители на България”, допълни тя. „По отношение на случващото се на българската граница с Турция не бих могла да взема отношение, доколкото ситуацията на границата е извън компетенциите на работната група. Уверенията, които имаме ние от консулските представителства в Турция, от турска страна е заявена готовност на осигуряване на порядъка, обществения ред около избирателните секции в хода за провеждане на изборите в Турция, както и във всички останали държави, върви нормално”, каза Елена Шекерлетова. Тя потвърди, че посланикът ни в Турция Надежда Нейнски е повикана в България на консултации, като решение на политическото ръководство на МВнР и държавното ръководство.

 

„Тя има своите срещи и консултации, и е още в България”, каза Шекерлетова, цитирана от БГНЕС. Не на последно място Елена Шекерлетова уточни, че всеки български гражданин, който се намира в чужбина, без да се е завил предварително, може да е яви в избрана от него избирателна секции, да бъде вписан и той ще бъде допуснат до гласуване. Изборният ден се открива в 07.00 часа местно време и продължава до 20.00 часа местно време. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. 0| 3362 |17.03.2017 Бюлетините днес стигат и до последните избирателни райони . 2| 4209 |22.02.2017 Партиите се радват като деца на номерата на бюлетините. Защо? . 0| 3307 |10.02.2017 Съдът връща на ЦИК да брои бюлетините за референдума . 0| 3582 |23.01.2017 Съдът в Гърция решава в четвъртък какво ще прави с турските пилоти
Реклама / Ads
БЛОГОВЕ