Реклама / Ads
0| 2762 |23.08.2022 НОВИНИ

Николай Денков: Има наплив от учители, заплатите са мотивиращи

.
акад. Николай Денков Източник: стопкадър, БНТ
Досега нямаше никаква наредба и правилата за избор на директори на училища бяха неясни. Те никога не са били обсъждани публично, никога не са били подлагани на такова обсъждане, на каквото е нашата наредба. Така бившият министър на образованието Николай Денков коментира пред БНТ замразяването на конкурсите за директори в над 400 училища в страната.
 

„За първи път сложихме за публично обсъждане наредба, която мина съответната процедура. Тя има своите критици, част от които са силно политически мотивирани, но също така има и своите поддръжници, защото съвсем нормално е за длъжността на един директор да има изисквания за визия как ще се развива училището, да има изисквания за лидерски умения и подобни изисквания се оценяват стандартно, когато се търсят хора за подобни позиции“, отбеляза още той.

 

По думите му системата е изключително тежко политизирана през последните 4 години именно с досегашните правила.

 

„С промените в закона забранихме всякаква политическа и партийна дейност в нашата система. Това означава, че изпращането на автобуси, изпращането на служебни имейли да гласуват за един или за друг - широка практика до миналата година, в момента е абсолютно забранено. Ако един директор, ако един началник на Регионално управление си позволи да направи такова нещо днес, той може да бъде уволнен на базата на тези промени в закона“, допълни Николай Денков.

 

Той поясни, че директорите на училища могат да участват в изборите: „Това е тяхно гражданско право. Но излизат в отпуска и в това време могат да бъдат в кампания, могат да бъдат избрани“.

 

„Временно изпълняващи на длъжността винаги е имало в училищната система. Истинският проблем е неяснотата, но това по никакъв начин няма да затрудни подготовката на учебната година. Конкурсите се обявяват сега - в най-подходящото време, тъй като вече са завършили изпитите от едната учебна година, трябва да се подготви следващата, в междинния период се провеждат конкурсите“, каза бившият министър на образованието.

 

Той коментира и заплатите в училищната система, като каза, че в момента заплатите на учителите са мотивиращи и има много кандидати за обявените места: „През тази година на два пъти увеличихме заплатите на учителите. От 1 септември началната заплата за учител е 1486 лв. Средната е 2032 лв. Изрази увереност, че всеки следващ ще продължи да поддържа това ниво на заплатите, за да могат да бъдат подбрани най-добрите кандидати“.

 

Относно недоволството във ВУЗ-овете, че нямат пари да осигурят увеличението на заплатите на преподавателите, обясни, че заплатите на асистентите е постановено да са 1500 лв. Увери, че парите за тези увеличения са осигурени до края на годината с актуализацията на бюджета. Парите са преведени във висшите училища.

 

„Висшите училища, които имат проблеми, получават десетки, даже до сто пъти по-малко, отколкото други висши училища получават, защото не осигуряват съответното качество и имат по-малък брой преподаватели“, коментира още бившият министър.

 

Акад. Николай Денков посочи още, че Здравното министерство ще реши дали тази учебна година децата ще бъдат тествани. Вариантите на вируса в момента обаче не предполагат затваряне на училищата.

 

„В програмата на „Продължаваме Промяната“ е заложено осигуряването на безплатни учебници за следващата година за 12. клас. Изрази надежда партията да спечели доверието на хората, за да може да реализира политиките, които е започнала да провежда. Образованието, здравеопазването, социалната система са стълбове и ПП показа, че може да работи тези стълбове да се развиват по правилния начин“, завърши той.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3287 |12.08.2022 Николай Стоянов потвърдил 255 разрешения за внос и износ на военна продукция, забавени от Нинова . 0| 3364 |05.08.2022 Николай Стайков: Изгонването на руски дипломати може би е най-голямата антикорупционна мярка . 0| 9508 |01.08.2022 Денков: Лагерите са два. Не виждам как можем да подредим държавата, ако Борисов е начело на единия . 0| 2978 |01.08.2022 Проф. Николай Денков се отчете за свършеното в МОН. Няма да е в служебния кабинет

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads