Реклама / Ads
2| 3888 |24.02.2017 НОВИНИ

Нинова: Имаме общи позиции с КТ „Подкрепа”

.
„Обсъдихме с КТ „Подкрепа” нашата предизборна платформа, техните идеи и предложения за нейното развитие, защото тя не е затворена. Имаме общи позиции- да съсредоточим усилията за развитие на собствена индустрия и икономика, българско производство.” Това заяви на пресконференция в централата на БСП, лидерът на партията Корнелия Нинова след среща с ръководството на КТ” Подкрепа”. Тя добави, че в момента икономиката ни е базирана основно на евросредства и вече сме закъснели за развиване на собствена.
 

„Основна тема в разговорите ни с КТ „Подкрепа” бяха доходите – работни места, свързани с икономика и доходи. На едно мнение сме, че трябва да се намери механизъм за нарастване на доходите”, заяви Нинова. Тя обясни, че в тази сфера са били обсъдени въпросите с минималната работна заплата и механизмите за нейното нарастване. „Не сме съгласни, че в тригодишната прогнозна рамка на ГЕРБ в следващите години не се предвижда увеличение на минималната работна заплата. Ние сме за увеличение и не смятаме, че това ще доведе до страхотни катаклизми в икономиката, фалити на фирми. Времето и практиката показват, че това не се случва”, обясни председателят на БСП. Тя каза, че идеята, залегнала в платформата на „БСП за България” за преизчисляване на пенсиите, ще доведе до тяхното реално увеличение. По думите й само прилагането на швейцарското правило не е достатъчно.


Корнелия Нинова посочи, че друга важна тема по време на разговорите е било образованието. „Обща е позицията ни, че е катастрофално положението с професионалните кадри, необходими за икономиката.  „Икономика и образование трябва да се обвържат с дългосрочно планиране- какви сектори ще се развиват в икономиката и какви кадри са необходими за тях, за да се направи така реформа в образованието”, обясни лидерът на левицата.


Корнелия Нинова изтъкна, че КТ „Подкрепа” и БСП са на една и съща позиция по подписването на СЕТА. „Против сме корпорации да съдят държава в специални съдилища, само ако тази държава не им гарантира печалба. Против сме да се пренебрегват националните парламенти и националният суверенитет, когато се взимат решения, важни за съответната държава” каза още тя и поясни, че става въпрос за това, че когато се въвеждат регулации, трябва да се питат други институции, преди това да бъде направено.  „Когато влезе този документ в българския парламент, ние няма да го ратифицираме”, категорична бе Корнелия Нинова.

 

„Напълно единодушни сме с БСП по отношение на СЕТА. Това споразумение не бива да се подкрепя, без сериозна реформа в него“, заяви категорично Ваня Григорова, икономически съветник към КТ"Подкрепа". Според нея не може да има наднационални арбитражи, които подкопават националния суверенитет. Тя подчерта, че има редица случаи в България- как държавата е била съдена за политика, която е провеждала. Григорова е на мнение, че има и други опасения и рискове, които съдържа това споразумение. „Намираме за недопустима намесата на европейски политици във вътрешния ни разговор по темата и ще продължим  заедно с всички, които намират споразумението за вредно. То е вредно и за пазара на труда, за социалните права на гражданите и икономиката“, каза още Ваня Григорова. 

 

„Ние сме силно притеснени от състоянието на няколко ключови сектора в държавата – образованието, вътрешна сигурност, здравеопазването, както и „слонът в стаята“, който се правим, че не виждаме – бедността“. Това заяви Димитър Манолов, президент на КТ „Подкрепа“. Според него, докато сме в низходящата спирала, като държава, не ни очаква нищо добро. „За да бъде променен този ход на събитията, всички участници трябва да положат усилия, да направят съответните стъпки и да дадем друг тласък на развитие на държавата“, категоричен е Манолов.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3798 |24.02.2017 417 млн. лв. са дълговете на общинските и държавните болници . 3| 4292 |23.02.2017 Нинова: Подписахме споразумение с КООСО за 15 000 члена за изборите . 0| 3843 |23.02.2017 Взрив не е открит в Столична община . 7| 4281 |21.02.2017 Корнелия Нинова: Бойко Борисов и правителството му са разрешили засилено военно присъствие в Черно море

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads