Реклама / Ads
3| 5439 |04.08.2017 НОВИНИ

Нинова започна консултации с президента за Антикорупционния закон

.
Корнелия Нинова
Вече има публикуван проект на антикорупционен закон от правителството, който предвижда създаването на специалното звено, чрез сливане на досега съществуващите агенции – БОРКОР, конфликт на интереси и отнемане на имущество. При това се предвижда и хората да останат същите, да няма разследващи функции. Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова.
 

Ние сме против този начин на съставяне на звеното, защото то е механичен сбор от досега съществуващите органи. Начинът на избор на ръководство представлява опит на изпълнителната власт да овладее и това звено. Ние излизаме с алтернативно предложение - специалната дирекция на Държавна агенция „Национална сигурност“ да бъде извадена от там, само тя да представлява това звено, да има разследващи функции, директорът да се назначава от президента, членовете да се избират от парламента с 2/3, като целта е този орган наистина да бъде независим, да има разпределение на властите и да се приложи принципът „власт власт възпира“.

 

В тази връзка вчера проведох разговори с президента Румен Радев, главния прокурор Сотир Цацаров, председателя на Висш адвокатски съвет Ралица Негенцова, председателя на ВАС Георги Колев, декана на юридическия факултет Сашо Пенов. Не успях с г-н Лозан Панов да говоря, защото е в отпуск, но разговаряхме с екипа да изпратим писмено всичко, което имаме. Всичко ще бъде изпратено и до Съюза на съдиите. Съдържанието на тези разговори искам да е открито и пред всички – представих нашия проект и ги информирах, че днес ще получат официално писма-покани за започване на консултации, като ги каним това да се случи в НС. С оглед на ангажиментите на всички тях, се уговорихме това да се случи между 21.08 и 10.09. Всички приеха да участват в такива консултации по нашия проект и дадат своето становище.

 

Точните дни ще бъдат уточнени от екипите ни и медиите ще бъдат поканени на тези консултации. Целта ни е да се състои най-накрая истински разговор за съдебната реформа и борба с корупцията. Години наред много правителства имитират такава и резултата го виждаме – никакво чувство за справедливост. Искаме, чрез тези консултации, аргументи „за“ и „против“, обществото да чуе за какво спорим и най-доброто да бъде взето като решение. От приказки само за съдебна реформа да пристъпим към реални действия. Ако и този път се случи имитация, както до сега, пипалата на паралелната държава ще си продължават по същия начин с 10 млрд. лв. кражби годишно, народът ще си продължава по същия начин – да обеднява и да няма чувство за справедливост.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 5154 |01.08.2017 Борисов: Нинова не е спечелила изборите, защото БСП нямаше кандидат . 5| 5658 |01.08.2017 Нинова: Борисов си нанася голямо поражение с изказването си за изборите . 4| 6094 |29.07.2017 Нинова зове президента да избере директора на звеното за борба с корупцията . 0| 4787 |25.07.2017 Корнелия Нинова: Интервюто на Гергов е най-добрият пример за паралелната държава

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads