Реклама / Ads
0| 4553 |06.08.2016 НОВИНИ

С нов център пазим морето си от нефтени разливи

.
Център за интегрирано управление и мониторинг на бреговата зона официално бе открит във Варна, съобщават от Министерство на околната среда и водите (МОСВ). Центърът ще работи по интегриране на информацията за състоянието на морските води. Това ще става като се развива уникално в европейски и регионален мащаб звено за борба с нефтените разливи.
 
Капацитетът и усилията на отговорните ведомства ще бъдат обвинени в комплекса за мониторинг, прогнозиране и противодействие на нефтени разливи. Ще се работи и по интегрирането на подготовката, мониторинга и реакцията при различни показатели на крайбрежните води. Центърът ще извършва реално наблюдение с виртуална визуализация, уточняват от екоминистерството.

Центърът е на стойност 1,15 млн. евро и е ситуиран във ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“. Финансирането е осигурено от МОСВ в рамките на Програма BG02 по финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2009-2014 г. Партньори по изпълнението му са Басейновата дирекция „Черноморски район“, ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ и Областната управа в морската столица.

Комплексът е открит от премиера Бойко Борисов, екоминистъра Ивелина Василева и военния министър Николай Ненчев.На церемонията Василева заяви, че центърът е уникален. По думите й той обединява цялата налична информация на ресорните институции. С изградената система щели да се подпомагат не само оперативните дейности, но и научната работа. Ивелина Василева анонсира, че предстои оглавяваното от нея ведомство да стартира и друг голям проект. Той е за картиране и проучване на защитени зони в Черно море. В този проект ще се използват резултатите от работата на открития днес център.

От МОСВ допълват, че основната цел на проекта „Интегрирана информационна система за поддръжка  управлението на бреговата зона“ е създаването на обединена информационна система за добиване, обработване и анализ на различни видове информация. Целта е да се повиши ефективността при управлението на българските крайбрежни зони.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4306 |03.08.2016 Бъчварова призна: Динамичен е потокът от бежанци, правим нов център в МВР . 0| 8595 |03.08.2016 Вижте как мигрантите окупираха центъра на София . 0| 4390 |02.08.2016 Валежи и градушки на Запад, жега на морето . 0| 4385 |31.07.2016 Мюнхен почете паметта на жертвите, убити в търговски център

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads