Реклама / Ads
0| 4457 |04.07.2016 НОВИНИ

НЗОК : Носете си здравните книжки на почивката

.
По време на летния си отпуск носете здравните книжки със себе си, съветват от здравната каса. Така, когато заминем на почивка, ако се наложи, ще получим медицинска помощ по линия на касата. За целта можем да се обърнем към всеки общопрактикуващ лекар за съдействие, след като му представим своята книжка, съобщава Дарик.

Здравната каса заплаща на общопрактикуващите лекари за инцидентно оказана медицинска помощ на лица, които не фигурират в пациентските им листи. Ако в лечебното заведение, където търсим медицинска помощ по време на почивка и ваканция, поискат да заплатим, трябва да изискаме от лекаря финансов документ за платените суми, информират от касата.

Оттам допълват, че ако се наложи да ползваме спешна или неотложна помощ в някой от центровете за спешна помощ в страната, услугата не се заплаща.

Хронично болните трябва да знаят, че рецептите им могат да се изпълняват от аптеки в цялата страна, които имат договор с касата. При необходимост от зъболекарски услуги, можем да посетим всеки зъболекар, сключил договор със здравноосигурителната институция, и да получим необходимата помощ след като представим здравноосигурителна книжка.

При нужда от постъпване в болница, можем да се обърнем директно към най-близкото лечебно заведение. Ще се наложи да заплатим обаче такса от 5,80 лв. на ден за болнично лечение.

Ако почивката ни е свързана с пътуване в друга държава членка на Европейския съюз, трябва предварително да си извадим Европейска здравноосигурителна карта или пък временно удостоверение, което замества въпросната здравна карта. Тя се издава в срок от 15 дни, а за удостоверението ще чакаме само два дни.

От касата допълват, че тези документи не са задължителни, но са препоръчителни, защото осигуряват безплатен достъп до спешна и неотложна помощ в страните от Европейския съюз, в Норвегия, Исландия и Лихтенщайн.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 4212 |23.06.2016 Започват да „събират” пръстови отпечатъци, реши НЗОК . 0| 3747 |21.06.2016 Фирма от Варна плати здравните осигуровки на мъжа, нападнат от мечка . 2| 4344 |17.06.2016 Зам.-министър Ваньо Шарков поискал да напусне надзора на НЗОК . 4| 7220 |08.06.2016 ФРОГОКО: Турската ”Аджъбадем” на хранилка на НЗОК

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads