Реклама / Ads
0| 2618 |26.07.2022 НОВИНИ

Омбудсманът внесе в парламента законодателна промяна срещу продажбата и употребата на „райски газ“ от деца

.
Диана Ковачева
Омбудсманът Диана Ковачева днес внесе в Народното събрание промяна в Закона за закрила на детето, с която предлага да се забрани предлагането, продажбата, включително онлайн, и употребата от деца на райски газ – чл. 5б, нова ал. 5.

"Ден по-рано общественият защитник изпрати препоръки до министъра на здравеопазването в оставка проф. Асена Сербезова, до председателя на здравната комисия в парламента д-р Антон Тонев и до Комисията за защита на потребителите с настояване за спешни мерки срещу свободната продажба и употреба на райски газ от непълнолетни, който според специалисти се равнява на лека дрога", съобщиха от администрацията на омбудсмана.

 

„Законопроектът има за цел да се предотврати масовото разпространение и употреба от непълнолетни лица на диазотен оксид, известен  като „райски газ“, който се продава свободно и легално и е особено актуален сред непълнолетните“, пише проф. Ковачева в мотивите към законопроекта.

 

По сигнали и жалби на родители до омбудсмана, райският газ системно се употребява в дискотеки и клубове, а според водещи лекари педиатри, е много опасен при комбинация с алкохол или наркотици.

 

„Основната опасност е, че райския газ създава нереална представа за действителността, като след неговата употреба има рискове за изпълнение на рутинни действия - ходене, качване на стълби. Лицата, които са го употребили са опасни не само за себе си, но и за околните. Има опасност от халюцинации и изпадане в психоза, дори и води до стимул за самоубийство. Събрани са данни за състояние на силен световъртеж, гадене и повръщане. Особено при децата райският газ влияе върху имунната система и може да доведе до остър недостиг на кислород към органите“, аргументира се омбудсманът.

 

 Диана Ковачева допълва, че има случаи на изтръпване и частична парализа на крайниците, както и данни за диагностицирани с аксонална полиневропатия, включително дегенерация на гръбначния стълб. „Това е сериозен проблем, който трябва да бъде решен на законодателно ниво.

 

Вече има редица държави, които са отчели рисковете при употребата на райския газ и са предприели действия, които ограничават продажбата му. Ирландия е криминализирала продажбата на райски газ на лица под 18 години, а датското правителство още през 2020 г. след редица обезпокоителни инциденти, е предприело пакет от мерки за ограничаване на продажбата на диазотен оксид на непълнолетни. От месец юни 2021 г. във Франция е забранена продажбата на диазотен оксид на непълнолетни, независимо от опаковката, във всички магазини, публични места и в интерне“, пише омбудсманът.

 

Освен за спешни законодателни промени, омбудсманът настоява и за разгръщането на широка информационна кампания, в която да се включат образователните институции, родителски и пациентски организации, медии и лекари, които да обяснят за опасностите от употребата на диазотен оксид.

 

„Интернет сайтовете за електронна търговия трябва да посочват забраната за предлагане и продажба на райски газ на непълнолетни лица на интернет страниците си“, категорична бе проф. Ковачева.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2936 |25.07.2022 Десислава Атанасова злъчна: ”Продължаваме промяната” имат две крила - парламентарно и Лена Бориславова . 0| 2968 |21.07.2022 Гешев носи 20 тома с юридическа литература в парламента за ”образоване” на депутатите . 0| 2840 |20.07.2022 Калина Константинова внесе в МС нов план за бежанците . 0| 7016 |15.07.2022 Гешев отиде в парламента и се скара, че са го извикали. Не бил длъжен

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads