Реклама / Ads
56| 3700 |18.01.2022 НОВИНИ

МЗ опроверга Мангъров: В България няма случай на починал след ваксина срещу COVID-19

.
В България няма нито един случай на доказана причинно-следствена връзка между ваксина срещу COVID 19 и смъртен изход. Това посочиха в позиция от Министерството на здравеопазването. Повод за становището е изказването на доц. Атанас Мангъров преди няколко дни, според което 564 души са починали, защото са били ваксинирани срещу COVID-19.

"Броят на направените съобщения от началото на ваксинационната кампания в България досега за подозирана връзка между смъртен случай и прилагане на ваксина срещу COVID 19, е общо 9, като в нито един от случаите това не е било доказано. Само за последните 14 дни 93.12% от починалите от COVID-19 граждани не са били ваксинирани", посочват от МЗ.

 

Към 17.01.2022 г. общият брой на получените в ИАЛ съобщения за нежелани лекарствени реакции след прилагане на ваксини срещу COVID-19 е 3861. Сред тях около 10% са реакциите, които отговарят на критериите за сериозност. Дали медицинската значимост на наблюдаваната реакция се определя като сериозна, се преценява след обстоен анализ.

 

Съгласно действащите изисквания сериозна нежелана лекарствена реакция е всеки неблагоприятен ефект върху здравословното състояние на човек, станал причина за непосредствена опасност за живота; хоспитализация или удължаване срока на хоспитализация; значителни или трайни увреждания; инвалидизация; вродени аномалии, други реакции с медицинска значимост.

 

Проследяването на безопасността на ваксините се базира на преглед на цялата налична и проверима информация и резултатите от нейния анализ. Всички налични данни, както и направената поетапна оценка, се публикуват регулярно на страницата на разрешителния орган - Европейска агенция по лекарствата (ЕМА). На сайта на ЕМА се публикуват включително общата бройка на направените съобщения и бройката на съобщенията със смъртен изход, заедно с разяснението, че това е информация за подозирана връзка на медицинско събитие, наблюдавано след употреба на ваксина. Фактът, че при дадено лице е настъпило такова медицинско събитие или фатален изход след ваксиниране, не означава задължително, че това е свързано с ваксината, тъй като последното подлежи на удостоверяване и доказване.

 

Изпълнителната агенция по лекарствата стимулира по всякакъв начин съобщаването на подозирани нежелани реакции. Призив за съобщаване се съдържа във всяка листовка на всеки лекарствен продукт, както и в информацията за медицински специалисти, наречена кратка характеристика на продукта.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 15| 2872 |18.01.2022 САЩ: Не планираме санкции срещу България заради спора с РСМ . 46| 4283 |18.01.2022 Шефът на БЛС срещу Мангъров: Не си лекар, ако разпространяваш фалшиви новини . 2| 2753 |18.01.2022 Петков среща Ковачевски в Скопие. Ще решат ли България и РСМ спора? . 0| 3229 |17.01.2022 Променя се режимът за влизане в България на граждани на РСМ, Израел, Турция и Сърбия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads