Реклама / Ads
0| 5778 |08.05.2022 НОВИНИ

Петър Стоянов: Чужденците питат Ал. Невски българин ли е!? Русификацията е част от ежедневието ни

.
Петър Стоянов
Русификацията у нас е станала такава част от ежедневието ни, че вече не ѝ обръщаме внимание. Хора от чужбина ни питат български ли е светецът Александър Невски, след това вижда Руския паметник, минава по булевард Руски… Ако се вглеждаме прекалено в историята, ще изгубим посока. Руско-турската война е приемана като освободителна. След това с Русия имаме големи проблеми при Съединението. Това каза президентът 1997-2002 г. Петър Стоянов.

Нашите русофили трябва да се замислят как да реагираме, когато интересите ни са коренно различни от тези на Русия. Седмица, след като се заклех като президент, подадохме молба за членство в НАТО, преди Мадридската среща, на която се решаваше кои да са кандидатите за членове. Нямаше да сме в ЕС, ако не бяхме влезли в НАТО. По онова време президент беше Борис Елцин и надеждите бяха, че Русия ще тръгне по демократичен път. Аз се срещнах с него и му обясних, че членството ни в НАТО не е насочена срещу Русия. Тогава излязохме с Елцин и той каза, че сме се разбрали много добре. В Русия тогава имаше финансова криза в стопанството и промишлеността. Поисках му съвет като млад президент. Той се засмя и ми каза само: „знам, че и вие сте адвокат“, припомни си бившият президент пред Нова телевизия.


Аз правих президентска кампания повече от 10 месеца, обиколих два пъти страната и повтарях, че ако стана президент, ще влезем в НАТО. Членството ни е изключително важно, защото вижте какво се случва в Украйна и в Молдова. Всички в момента са изключително внимателно. През 2008 г. НАТО обяви на политическо равнище, че може да приеме Украйна и Грузия. Малко по-късно генералният секретар уточни, че не са давани срокове за подобно решение и подчерта, че продължаваме да държим диалог с Русия. Не изключвам възможността това да е една от пропагандните цели на Кремъл. Една журналистка, близка до Кремъл, спомена, че ще ни докарат до ядрена война, след която руснаците щели да отидат в рая. България категорично трябваше да окаже въоръжена помощ. Ние се набутахме в дебрите на това, самолети ли ще даваме. Не, ще предоставим, каквото имаме, коментира той.


Според него заплахите за ядрено оръжие кара света да гледа по-специално на тази война: Не изключвам възможността това да е една от пропагандните цели на Русия. При анексирането на Крим имаше и поддръжници на Русия, които твърдяха, че там има преобладаващо руско население. Трябва да се замислим тогава за Кърджали, смята президентът.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 6182 |08.05.2022 Началникът на Щаба на ВМС: Часовникът тиктака, г-н Петър Стоянович! Чакам извинение! . 0| 3141 |05.05.2022 Петър Витанов: България не е троянският кон в ЕС, трябва да се престане с тази митологема . 0| 3783 |03.05.2022 Петър Чолаков: Фатално ще е за Нинова, ако България реши да изпраща оръжие за Украйна . 0| 3070 |02.05.2022 Петър Витанов: Европейският съюз трудно ще изработи единна позиция за доставките на газ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads