Реклама / Ads

3| 2817 |25.09.2021 НОВИНИ

Петър Витанов: Корупцията ражда бедност в България, а Брюксел си затваряше очите за нея

.
Петър Витанов
Констатациите на Мониторинговата група към Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи в Европейския парламент (LIBE), която проведе серия от срещи в България, ще има сериозен отзвук. Това заяви Петър Витанов, който е член на LIBE и ръководител на делегацията на българските социалисти в Европейския парламент.

„Мониторинговата група е много силен лост за въздействие не само в Европейския парламент, но и във всички европейски институции. Заключенията от нейната работа нямат задължителен характер, но предизвикват сериозен политически отзвук и водят до мощен политически резонанс. Очаквам тези констатации да имат чуваемост отвъд комисията LIBE и Европейския парламент, които ще помогнат да няма търпимост към събития, които се случваха в България“, коментира Витанов в интервю за БСТВ. 


Той напомни, че работата на тази група след убийството на журналистката Дафне Галиция в Малта, е довела до оставката на правителството. 


Витанов повтори думите на Софи ин'т Велд, председател на делегацията на Мониторинговата група, която констатира, че ендемичната корупция е огромен проблем, защото прави българите бедни. 


„Брюксел умишлено подценяваше темата, защото в последните години Европейската комисия се беше превърнала в десен политически орган и неистово се опитваше да брани десните национални управления. Това е и причината за тази „толерантност“. Когато десните правителства в Европейския съюз злоупотребяваха тежко с демокрацията, върховенството на закона или свободата на медиите, Комисията си затваряше очите. Но тя беше изключително критична, когато управляваха леви правителства“, добави Витанов. 


Според Петър Витанов и по време на дебатите в Европейския парламент, свързани с американските санкции по Глобалния закон „Магнитски“, евродепутатите са се обединили около мнението, че Европейската комисия е бездействала по отношение на България. 


„Никой не иска вече да слуша повтарящи се бодряшки доклади за върховенството на закона. Очакват се категорични мерки, както и препоръки, обвързани със срокове, които да убедят както българите, така и всички европейци, че има ефективна борба с корупцията“, каза още Витанов. 


По друга важна тема от дневния ред на Европа – цените на тока и газа и Зелената сделка, Витанов е на мнение, че българските политици трябва да са много по-активни в дискусията по тези проблеми и отстояването на националния интерес в бъдеще. 


„Зелената сделка е сериозно предизвикателство, особено за по-бедните страни. Трябва да е пределно ясно – шоковите цени на тока и газа в момента не се дължат на Зелената сделка, а на редица други причини – нараснало търсене на газ след ковид-кризата, изпразнените газови хранилища в Европа, климатични фактори, които не позволяват на възобновяемите източници да произвеждат ток“, поясни Витанов. 


Според него на фона на тези процеси  е изключително важно да се повдигне въпроса за политиките, които България ще има в процеса на енергийната трансформация. 


„ГЕРБ не договори удължаване на живота на въгледобива и ТЕЦ-овете. България е единствената държава без краен срок за затваряне на централите си. Редица държави договориха срокове, а България пропусна всички възможности, като въглищните централи бяха оставени на самотек“, коментира Витанов. 


Според него приоритет на всяко следващо правителство трябва да е удължаването на живота на централите, поставяне на дневен ред на темата за атомна централа, която произвежда евтина и чиста енергия, както и фокус върху средствата, които Европа дава за зелената трансформация. 


За контакт с Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП: https://www.socialistsanddemocrats.eu/


.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. 15| 2806 |24.09.2021 Румен Радев: ЕС трябва да е силно ангажиран с борбата срещу корупцията в България . 25| 5534 |24.09.2021 Евродепутати разтревожени след срещата с Гешев: Корупцията е отрова – разяжда обществото и е знак за лошо управление . 1| 2686 |23.09.2021 Петър Колев: Преброителите в РСМ манипулират данните за национална принадлежност . 12| 4989 |21.09.2021 Политологът Петър-Емил Митев: Проектът ”Промяната продължава” - дясна въдица за леви балъци

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads

БЛОГОВЕ