Реклама / Ads
0| 3151 |17.11.2022 НОВИНИ

Плавен и логичен акцизен календар за тютюневите изделия беше разгледен и одобрен в бюджетната комисия днес

.
Служебното правителство реши да въведе плавно и на стъпки акцизен календар за тютюневите изделия за период от четири години, от 1 март 2023 г., а днес на заседанието на Бюджетната комисия пакета мина на първо четене.
 

Промените са част от Закона за акцизите и данъчните складове, залегнали в Законопроект за изменение и допълнение на данъчно-осигурителния процесуален кодекс. С това предложение служебният кабинет залага балансирано и плавно увеличение на минималното акцизно облагане на цигарите и останалите свързани категории тютюневи изделия, както и електронните цигари с никотин.

 

Някои експерти коментират, че този начин ще се избегне риска от шоково поскъване на цигарите и другите категории продукти, предвид предстоящото изменение на европейската акцизна директива. Намеренията на кабинета са подкрепени и от голяма част от тютюневата индустрия, която приема акцизния календар като предвидимост, следващ практиките на ЕС, с който се избягва предоставяне на предимство на определени фирми на пазара, при които е нормално да има различни бизнес интереси и търговски решения.  

 

Очакванията са предложението да бъде подкрепепо при следващите дебати в комисиите и в зала, тъй като с него ще се генерират много повече приходи в бюджета, за сметка на намеренията през лятото, които приходи биха могли да се използват по редица обществено значими теми. От индустрията коментират още, че със сегашното предложение на служебния кабинет са предвидени и норламни срокове на влизане в сила на промените, каквито липсваха преди.   

 

Заложеният ръст е около 5%, на стъпки, което е значително под растящите нива на инфлацията у нас. Това би представлявало увечиление само от окло 20-30 ст. за цигарите, но със запазване на преимущетвото на бездимните изделия и електронните цигари, които ще продължат да бъдат с преференциално и значително по-ниско облагане спрямо цигарите.  

 

С планирания календар страната ни отново ще бъде с най-ниските нива на облагане на акциз в ЕС и под средните ставки в Общността.  Последната промяна на акциза на тютюневите изделия у нас беше едва през 2018 г., поради което сегашното предложение беше представено като повече от логично и не би следвало да бъде повлияно от популистки намерения и бизнес интереси на отделни фирми, които да са в ущърб на държавните приходи.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 6907 |06.09.2022 Таен доклад за Кремъл: Санкциите действат, Русия я чакат 12% рецесия и технологичен срив . 0| 2858 |26.07.2022 Икономист: Предстои плавен ръст на лихвите . 0| 3001 |23.06.2022 Гроздан Караджов: Логичен край на една нелогична коалиция . 0| 12751 |17.06.2022 Петков за Трифонов: Не знаехме дали е луд - дали е нелогичен, или е 100% корумпиран

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads