Реклама / Ads
0| 2554 |09.08.2022 НОВИНИ

МИ получи сигнал за масова чистка в Комисията за защита на потребителите

.
В Министерството на икономиката и индустрията е получен сигнал за масови уволнения в Комисията за защита на потребителите (КЗП) и назначения на ключови позиции без провеждане на конкурс.

В него се посочва, че шест от ръководителите на териториални дирекции са били освободени за кратък период от време, с което има опасност да се блокира дейността на контролния орган. Въпреки скандалните твърдения действията по сигнала са предприети изцяло по административната процедура без да се създава напрежение в организацията или да се уронва имиджът ѝ пред обществото.

 

В сигнала се твърди още, че само за първите седем месеца на годината от бюджета на КЗП са изразходвани около 150 хил. лева за изплащане на обезщетения на освободените служители, а към момента са заведени редица дела за неправомерно освобождаване от Комисията на експерти с по над 10-годишен опит. Жалбоподателите изразяват съмнение, че действията на КЗП са предприемани по лично разпореждане от предходното ръководство на министерството, а за нови служители са назначавани приоритетно партийни функционери.

 

Министерството на икономиката и индустрията не може да се потвърди никое от тези твърдения, докато не получи цялата информация от КЗП, съобщават от ведомството.

Затова, на този етап, е изискана единствено информация съгласно чл. 46 от Закона за администрацията за осъществяване на административен контрол и на основание разпоредбите на Наредбата регламентираща дейността на инспекторатите и взаимодействието със специализираните контролни органи. С писмо от 8-и август  от председателя на КЗП е изискана информация по твърденията в сигнала, попадащи в обхвата на функционалната компетентност на Инспектората на Министерството на икономиката и индустрията.

 

Днешните публични твърдения на председателя на КЗП Иван Френкев категорично не отговарят на истината, посочват от икономическото министерство.

 

Министерството на икономиката и индустрията изразява силно притеснение за целенасочения опит за уронване имиджа на институцията. С цел запознаване обществото с обективната истина, се публикува отправеното искане от Инспектората на министерството в частта за предоставяне на допълнителна информация по постъпилия сигнал в частта с проверките на т.нар. "райски газ". Видно от него по никакъв начин не се ограничават или коментират правомощията на КЗП.

 

Министерството на икономиката и индустрията очаква в най-кратки срокове да получи пълната информация от КЗП. С оглед събитията от днешния ден се призовава и институцията да я представи на обществото. С оглед огромната чувствителност на потребителите и нуждата от строг контрол на разпространението на т.нар. "райски газ" изключително важно е публично да бъде оповестено колко административни санкции са наложени на неизрядни търговци, след разпоредените от предходния министър денонощни проверки.

 

Екипът на Министерството на икономиката и индустрията подчертава, че защитата на потребителите е ключов приоритет, а КЗП трябва да работи с грижа за потребителите, а не в интерес на ПР-имиджа на една или друга политическа фигура.

 

Ръководството на институцията още веднъж заявява, че работи водено от желанието да се опре на експертизата на назначенията на предходния министър. С подобни ПР-акции, които не лежат на обективните факти обаче, явно може да се очаква пълен саботаж на някои от назначенията в системата на институцията.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2611 |09.08.2022 Bloomberg: Ердоган получи навременен тласък от Путин . 0| 2469 |09.08.2022 Днес става ясно кога интерконекторът с Гърция ще получи Акт 16 . 0| 2656 |08.08.2022 България ще получи 411,7 млн. лева по европейската програма за храни . 0| 2669 |06.08.2022 Сигнал за противопехотна мина на плаж в Царево

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads