Реклама / Ads
12| 7726 |12.02.2017 НОВИНИ

Проф. Иво Христов: Хайде да направим нещо

.
Иво Христов
С призива: „Хайде да направим нещо” се обърна към пловдивските социалисти водачът на листата на БСП в Пловдив проф. Иво Христов.
 

Той присъства на градската конференция и се мотивира защо е решил да приеме предизвикателството да се включи в политиката. „По принцип смятам, че интелектуалците нямат място в политиката. Политиката е поле, в което трябва интелектуалците да критикуват. Това, с критиките съм го правил непрекъснато и ви обещавам, че ще продължа и занапред. Смятам, че критиката трябва да е мотивирана и да дава възможности за алтернативи, ако ги има. Обещавам ви, че обект на критиката ми ще бъдат и хората в БСП. Мисля да бъда себе си, нямам намерение, а и ми е късно да се променям”, увери проф. Христов, залата започна да го аплодира.

 Според него е дошло време разделно и всеки трябва да вземе страна. „Ако не вземеш страна, как ще погледнеш децата си? А големият проблем пред България е, че може би няма да имаме деца в следващите 25-30 години. Големият проблем на България е, че за първи път в цялата й история си задаваме съвсем обосновано питането: „Ще я има ли България?” Проблемът е в това, че българите като народ, българската история може да приключи и то в рамките на нашия живот, ако не покажем, че заслужаваме друга съдба. България изчезва всеки ден, без да разбираме. Изчезва с децата, които заминават от Терминал 2. Изчезва с тежката простащина и интелектуална простотия, които заливат обществото. Изчезва с безверието и нежеланието на нито един от нас да направи каквото и да било. Изчезва с това, че сме постивали собствената си страна да бъде движена от външни сили. Ако продължим така, ние ще сме си виновни”, анализира ситуацията в страната социологът. По думите му сега парламентът служи като удобен гръмоотвод, през който управляващите клики в България в последните 25 години удобно изместват проблемите на хората. А по Конституция, парламентът е мястото, където трябва да се взимат решения. „По улиците на Пловдив ме срещат много млади хора и ми казват: „Освен че хубаво говорите, хайде да направим нещо!”. И аз се обръщам към вас - хайде да направим нещо”, завърши проф. Иво Христов.

 

Преди това в доклада си изпълняващият длъжността председател Красимир Трифонов отчете дейността на структурата за последните шест месеца. Той посочи, че през миналата година се е запазила тенденцията към застаряване и намаляване на градската организация. „В края на 2016-а, социалистите са 2 984 души, а през 2015 са били 3 159. Основните партийни организации са 158, с тринадесет по-малко в сравнение с предходната година. През 2016-а са приети 40 души. Преобладаващ дял в партията имат социалистите в пенсионна възраст, а 49% са социалистите над 70 години. Младите членове пък до 35-годишна възраст са едва 9%”, отчете Трифонов. Част от доклада той посвети на президентския вот – събития в предизборна кампания, работата на Градския предизборен щаб и постигнатите резултати. „Авансът, който получихме с победата на президентските избори, трябва да използваме сега, като се обърнем към онези граждани, които гласуваха за Румен Радев и Илияна Йотова", завърши Красимир Трифонов.

 

Георги Търновалийски също отчете работата си като народен представител в 43-ото НС. Той припомни, че за две години има 285 изказвания от парламентарната трибуна и често е критикувал ГЕРБ в сферата на бюджета, финансите и данъчната политика. „Многократно съм повдигал темата за важните за града проекти, като Водния проект, изгубен от Общината, като Транспортния проект, че администрацията реализира неефективни инвестиции в Колодрума. В голямата си част питанията и въпросите, които отправих към ресорните министри, бяха свързани с пловдивски теми. През 2015 г. управляващите са прекроявали бюджета на страната 1274 пъти, което прави 3-4 пъти на ден, макар че е основен закон. Управлението на това мнозинство, което дойде със заявката за кардинални реформи, ни постива в челни позиции на най-бързо задлъжняващите икономики. Рекапитулацията на втория кабинет на Борисов е 16 млрд. лева нов дълг, увеличени акцизи, такси и винетки, отнети социални права”, посочи Търновалийски.

 

12.02.2017 г.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 3993 |08.02.2017 Румен Христов: Герджиков показва, че иска да носи отговорност . 1| 3962 |08.02.2017 Проф. Дуранкев: Обещанията за по-високи заплати и пенсии са фантазии . 6| 4571 |07.02.2017 Проф. Л. Иванов: Марешки може да е лидер на новото Българско възраждане . 3| 3957 |06.02.2017 Румен Христов: Десните не трябва да позволява БСП и ДПС да се връщат на власт

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads