Реклама / Ads
16| 5019 |21.04.2024 НОВИНИ

Проф. Веселин Вучков: Има една прослойка от около 6400 държавни служители в МВР, които взимат и заплата, и пенсия

.
Източник: БНР
Обвиненията за участието на главния секретар на МВР в престъпна група за контрабанда нанасят тежък удар върху министерството, заяви проф. Веселин Вучков, бивш вътрешен министър, преподавател в НБУ и ЮЗУ. "МВР изживява една от най-драматичните си кризи, поне на имиджово ниво. Има и вътрешни проблеми. Преодоляването й няма да стане изведнъж. Но колкото по-бързо се намери начин, толкова по-добре. Това много зависи от новото професионално ръководство". 
 

Много хора поставят разделителни линии между МВР и съдебната система, а това не бива да се прави, посочи пред БНР още проф. Вучков.

 

"Скандалите в съдебната система, макар и различни като генезис, имат нещо общо с това, което се случва във вътрешното министерство. Всичко ще бъде вплетено и в една много грозна и кална предизборна битка. 

 

В министерството наистина има криза на доверието. Гражданите имат все по-малко. Трябва да се намери начин това да се преодолее - да няма скандали от подобен род в близко време, както и тези, които са били замесени в подобни прояви, да си получат заслуженото".  Той посочи, че през последните 15-20 години е ставал свидетел "на подобни начинания, които започват с фойерверки в началото, а в крайна сметка чуваме или постановления за прекратяване, или оправдателни присъди". 

 

"Но каквото и да се случи, този ефект на подронване на доверието към вътрешното министерство е трудно заличим".  Вучков сподели, че най-големи трудности е изпитал заради липсата на подкрепа за сериозна реформа в МВР, когато е заемал поста на вътрешен министър.

 

"Както и паралелно с това да бъда задължен да работя с хора, срещу които съм говорил в предизборната програма и които олицетворяват точно обратното на това, което искаш да направиш". МВР се нуждае от оптимизация на вътрешните работни процеси, убеден е Вучков.  Необходимо е и развитие на човешките ресурси", посочи още той.

 

"Има една прослойка от около 6400 държавни служители в МВР, които взимат и заплата, и пенсия. Това са предимно хора на ръководни постове. Принципът, който следват е "ден да мине, друг да дойде". Така се стопира естественото развитие и подмладяване на състава". 

 

Той отбеляза, че вече е приет закон, с който заплатите на всички служители в МВР ще бъдат увеличени с между 25 и 30% от първи януари 2025 година.

"Необходимост от съкращаване на административни структури и постепенно освобождаване на всички пенсионери. Самоцелното увеличаване на заплатите няма да доведе до нищо добро". 

 

За да направиш сериозни реформи, трябва да имаш убедително политическо мнозинство в парламента, обясни още проф. Вучков. "Най-вероятно структурата на МВР  ще си остане такава, каквато  е в момента".  Сегашният министър не е политически човек, каза Веселин Вучков.

 

"В същото време зад него няма ясна политически сила". Затова едва ли може да се очаква сериозна реформа, смята професорът. Той допуска също, че има политици, които се страхуват от извършването й.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 5122 |21.04.2024 Гръцкото правителство нареди да се свалят цените на великденските стоки . 16| 2571 |21.04.2024 Христо Иванов: Димитър Главчев показа неспособност да бъде независим . 8| 6254 |21.04.2024 "Политико": На фона на одобрената от САЩ помощ за Украйна, Европа се бори със собствената си подкрепа за Киев . 8| 2370 |21.04.2024 Забрана на продажбата на цигари на родените след 2009 г. иска да въведе Англия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads