Реклама / Ads
24| 5598 |04.02.2023 НОВИНИ

Протестиращи пред БНР: Волгин, събирай си багажа и заминавай при Путин!

.
Десетки журналисти и граждани са пред сградата на БНР. Те изразяват своето недоволство от крайната позиция на радиоводещия Петър Волгин в предаването „Политически некоректно“, която пред два дни стигна до изразено съжаление, че днес няма народен съд, за да накаже някои обществено известни хора с проевропейски разбирания.
 

Стигна се до словесни обвинение между инициаторът на протеста фотожурналистът Цветан Томчев и самият Волгин. Радиоводещият обвини събралите се, че всъщност са срещу свободното слово и алтернативното мнение.

 

"Не си журналист, а пропагандатор, контрира го Томчев. Какво ти стана, бе Петре?! Какви са тези неща, дето ги проповядваш? Това не е журналистика – пропаганда е!“ – обърна се към Волгин Томчев. Радиоводещият обаче не отговори нищо.

Полиция се опитва да намали напрежението пред БНР.

 

Къде обаче е ръководството на Националното радио? От обществената медия Волгин лее като водопад пропутинска пропаганда. На 24 февруари 2022 г., когато Русия нападна вероломно Украйна Волгин заявява: „Специализираната военна операция, която провежда Русия в момента, закъсня точно с осем години. Тя трябваше да започне в края на февруари 2014 г. веднага след държавния преврат в Киев. Този преврат беше извършен от най-русофобските, фашизирани и антисемитски сили в Украйна и подкрепен изцяло от "цивилизования западен свят".

 

Преди два дни, преди да бъде разпуснато Народното събрание народните представители от "Демократична България" Кремена Кунева, Елисавета Белобрадова, Йордан Иванов, Димитър Найденов и Иван Белчев изпратиха сигнал до СЕМ с настояване да бъде извършена проверка на поведението на радиоводещия Петър Волгин и на съдържанието на предаването "Политически НЕкоректно" по БНР.

Повод за сигнала са декларативни негови изказвания и публикации във Facebook, с които не просто изразява подкрепа и възхищение от комунистическия режим в България и режима на Путин в Русия, но и видимо съжалява, че т.нар. Народен съд не може да се разправи с някои наши съвременници.

 

В същото време фотожурналистът Цветан Томчев реагира остро на скандален пост във Фейсбук на Волгин, оправдаващ Народния съд, виновен за смъртта на хиляди българи след 1944 година. Още по-циничното в случая е, че Волгин го е публикуван тенденциозно точно на 1 февруари, когато България отдава почит към жертвите на престъпния комунистически режим. 

Томчев допълва в писмото си, че в случая не нарушава колегиалната етика, защото Петър Волгин не е журналист, а пропагандист.

 

Ето пълният текст на писмото на Цветан Томчев:

 

До Председателя на СЕМ

До Генералния директор на БНР

Уважаема г-жо Момчилова, уважаеми г-н Митев,

 

Казвам се Цветан Томчев, фотожурналист и преподавател по фотожурналистика.

Пиша това писмо, в което прилагам снимки от постове във Фейсбук по повод на написано от радиоводещия в програма "Хоризонт" на БНР, г-н Петър Петров Георгиев – Петър Волгин.

 

Вчера, в Деня на почит към жертвите на комунизма държавният служител, известен с псевдонима Петър Волгин, написа в профила си във Фейсбук, че: "Достатъчно е да погледнеш само десетина минути някой нахален и неумен богаташ като Хампарцумян, за да разбереш защо е трябвало да има Народен съд". В момента когато пиша, този пост вече е споделен 115 пъти и е харесан от 643 човека, последователи на Волгин.

По повод на написаното от Волгин направих публикация, която призовава БНР и СЕМ да уволнят Волгин за уронване престижа на държавна институция и за насаждане на език на омразата в стилистиката на фашистките призиви по  времето на националсоциализма и ранния комунизъм в България. До сега под моя призив има 230 човека, които с "харесването" на призива изразяват желание да бъдат включени в тази подписка. Има и над 70 споделяния на този текст.

 

Аз съм фотожурналист от 1984 г., работил съм в няколко вестника, познавам и ме познават всички български журналисти. Толкова арогантно и цинично поведение на журналист не помня в моята дълга професионална кариера. Този човек срами БНР и който и да го подкрепя политически, която и да било амбасада да се застъпва за него, това поведение на водещия от БНР е недопустимо да продължава! Нека г-н Волгин да иде на работа в някоя частна медия, където може да си приказва и да пише каквото си пожелае, защото там ще му плащат собствениците на медията, а не данъкоплатците!

 

Уважаема г-жо Момчилова, уважаеми г-н Митев,

 

Моля да обърнете внимание на факта, че има Закон за обявяване на комунистическия режим за престъпен, а  чл. 2, ал.1, т.3 от този закон обявява Народния съд за престъпление. Изхождайки от това, публикацията на Волгин е публикация в медия, макар и социална, от лице, което упражнява журналистическа професия и нарушава поне три текста от Етичния кодекс на българските медии. 2.5.1. - да не се публикуват материали, подбуждащи насилие; 2.6.4 - да не се възхваляват престъпления; 2.7.1 - да се придържа към благоприличие. Освен това Волгин нарушава Кодекса на труда  по текстовете за поведението на работника или служителя (чл. 189, ал. 1 от КТ). Там в чл. 188. (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) има включено дисциплинарно наказание "уволнение". Още  (Нова - ДВ, бр. 25 от 2001 г., в сила от 31.03.2001 г.)

Прилагам файлове с копирания пост на г-н Волгин и копия с имената на част от хората, които са се "подписали" – одобрили са подписката за уволнение на Волгин.

Като журналист, не считам, че съм нарушил "колегиалната етика" като атакувам лично човек от гилдията. Това е така, защото Петър Волгин не може да ми бъде колега, той не е журналист, а е пропагандист!

 

С уважение, Цветан Томчев , 02.02.2023г.

 

Волгин, вземай си багажа и заминавай при Путин! Стига кремълска пропаганда! – скандират някои от събралите се пред БНР.

Петър Волгин трябва да бъде уволнен от БНР, защото откровено пропагандира режима на Путин. Този режим започна кървава агресия срещу независима държава и народ. Заради този режим близо 200 000 руснаци вече са мъртви. Хиляди са и жертвите от украинска страна. Да се защитава това диктаторско управление е неприемливо, смятат хората, събрали се пред БНР в съботния ден.

Фрог нюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 3085 |04.02.2023 Стево Пендаровски и Димитър Ковачевски се преклониха пред Гоце Делчев (Видео) . 2| 3157 |04.02.2023 Надежда Йорданова: Най-високият приоритет е съдебната реформа в предизборната кампания . 1| 3032 |04.02.2023 Лазар Лазаров: Притеснително е, че прокуратурата се използва като бухалка за решаване на определени въпроси . 1| 3085 |04.02.2023 Започва разпределяне на дарените климатици в селата Каравелово и Войнягово

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads